Η πρόβλεψη που μας… τρόμαξε: Στα «σκαριά» νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

Δείχνουν το φινάλε του covid-19: Έτσι έσβησαν οι 2 πιο θανατηφόροι ιοί χωρίς εμβόλιο

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και τον αριθμό των κρουσμάτων μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης στη «σκιά» των υψηλών αριθμών ημερήσιων θανάτων των τελευταίων ημερών. 

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και τον αριθμό των κρουσμάτων μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης στη «σκιά» των υψηλών αριθμών ημερήσιων θανάτων των τελευταίων ημερών.

«Από αυτή την εβδομάδα και ύστερα πιστεύω ότι θα επιπεδωθούν τα κρούσματα. Μπορεί να έχουμε κρούσματα που είναι κατά 30% περισσότερα, ίσως και 40%, επομένως δεν αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα», είπε στο MEGA ο Νίκος Τζανάκης. «Από αυτή την εβδομάδα θα έχουμε σίγουρα την επιπέδωση της καμπύλης και θα έχουμε την αποκλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες στα κρούσματα», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε επίσης πως σε όλες τις χώρες όπου υπήρξε η μετάλλαξη Όμικρον η αποκλιμάκωση ήταν ταχεία, αλλά κάθε χώρα αποτελεί κι από ένα γρίφο. Ωστόσο, η μετάλλαξη Όμικρον έχει στείλει νοσηλείες σε νοσοκομεία: υπολογίζεται ότι το 50% των συνολικών νοσηλειών σχετίζεται με την μετάλλαξη Όμικρον, ενώ το 90% όσων νοσούν με τη μετάλλαξη είναι ανεμβολίαστοι. «Δεν είναι μία απλή γρίπη. Η Όμικρον δεν στέλνει τόσους πολλούς στο νοσοκομείο, όπως η Δέλτα, αλλιώς θα είχαμε καταρρεύσει ήδη», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Νίκο Τζανάκη θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό, ο οποίος μάλλον θα γίνει ενδημικός. Ο ίδιος παρομοίασε την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού σαν ένα παιχνίδι πόκερ κι αν κερδίσει τελικά την παρτίδα, δημιουργώντας δηλαδή μία νέα μετάλλαξη, είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν οι ειδικοί. Υποστήριξε ότι ο ιος έχει προκαλέσει έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα και φτιάχνει νέες μεταλλάξεις.

«Νομίζω πρέπει να έρθουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, έστω σε μία ενδημική μορφή. Ο ιός μας έχει εκπλήξει πολύ. Προσπαθεί να φτιάξει μία μετάλλαξη και να μας εκπλήξει πάλι. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει αυτή τη φορά. Το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και μετά την άνοιξη να είμαστε αισιόδοξοι πως όλα θα πάνε καλύτερα», ανέφερε ο Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας προσπάθησε επίσης να εξηγήσει γιατί επί τρεις ημέρες ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων ξεπερνά τους 100. «Επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι δύο με τρεις εβδομάδες που θα αυξηθούν τα κρούσματα και θα έχουμε το peak τους, τότε θα έχουμε και το peak των θανάτων», είπε και συμπλήρωσε ότι οι ανεμβολίαστοι επιμένουν να θέτουν σε ρίσκο τη ζωή τους.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.