«Διαστάσεις ενδημίας»: Αυτό που κανείς δεν σκέφτηκε για τις φονικές πλημμύρες… (Vid)

«Διαστάσεις ενδημίας»: Αυτό που κανείς δεν σκέφτηκε για τις φονικές πλημμύρες... (Vid)

Την ώρα που ο τραγικός απολογισμός συνεχίζεται.

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε παρατεταμένα βιβλικές  εικόνες στη χώρα μας, με τις πλημμύρες να πλήττουν πολλές περιοχές της Ελλάδος και δη τον θεσσαλικό κάμπο, εκεί που είδαμε ακόμα και ολόκληρα χωριά να «βουλιάζουν».

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο τραγικός απολογισμός των νεκρών έχει φτάσει στους 12 και, δυστυχώς, είναι βέβαιο πως το τελικό νούμερο θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Πέραν του «απτού» ζητήματος των φονικών συνεπειών από τις πλημμύρες, ωστόσο, υπάρχει κι ένα ζήτημα που μέχρι τώρα ουδείς φαίνεται να είχε σκεφτεί.

Σε τι αναφερόμαστε; Στα νερά που μένουν πίσω και είναι, όπως τονίζουν ξανά και ξανά οι επιστήμονες, μολυσμένα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αρρώστιες, φτάνοντας ακόμα και σε σημείο ενδημίας.

«Το νερό είναι μολυσμένο. Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροικό σύνδρομο, να κάνει οξείες ηπατίτιδες κυρίως την Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και την Ε΄ στις έγκυες. Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση που το βλέπουμε αυτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό

«Θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών, παράδειγμα είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Θα πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις λοιμώξεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, την επιμόλυνση τραυμάτων, τις δερματοπάθειες φυσικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανάργυρος Μαριόλης.

Οι διαστάσεις της τραγωδίας και των δυσκολιών μετά το «πέρας» αυτής, είναι πραγματικά πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο φανταζόταν κανείς…






Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.