Πρώτη εμφάνιση: Η απόρρητη μονάδα κομάντος που ανακαταλαμβάνει βραχονησίδες πάει στην Καρδίτσα 

Πρώτη εμφάνιση: Η απόρρητη μονάδα κομάντος που ανακαταλαμβάνει βραχονησίδες πάει στην Καρδίτσα 

Η ελίτ του ελληνικού στρατού

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Καρδίτσα όπου ολόκληρα χωριά βυθίστηκαν.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν- πέρα από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων- μηχανήματα Μηχανικού, οχήματα γενικής χρήσης, λέμβοι και ελικόπτερα ενώ λόγω της δραματικής κατάστασης, στέλνουν και τη μονάδα «φάντασμα» Ζ-ΜΑΚ. Πρόκειται για την πιο «απόρρητη» μονάδα του Στρατού.

Η Ζ-ΜΑΚ ιδρύθηκε το 1997 λίγους μόλις μήνες μετά την Κρίση των Ιμίων, στο Μεγάλο Πεύκο. Η «μονάδα φάντασμα» όπως την αποκαλούν, είναι πλήρως επαγγελματική, καθώς σε αυτήν υπηρετούν μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι η ελληνική Navy Seals, μια μονάδα-φάντασμα, όπως την αποκαλούν.

Η κύρια αποστολή της Μονάδος είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νήσων. Η Ζ-ΜΑΚ έχει τρομακτική δύναμη πυρός και όπλα που δεν δείχνει ποτέ σε κάμερες. Η εκπαίδευση των μελών της είναι ιδιαίτερα σκληρή ενώ για λόγους ασφαλείας τα μέλη της δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους.

Έχει την τυπική σύνθεση μιας Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών και συγκεκριμένα αποτελείται από τρεις λόχους κρούσης, έναν Λόχο διοίκησης και έναν Λόχο Πλωτών.

Όταν παρελαύνουν έχουν φούμο στο πρόσωπό τους για να μην αναγνωρίζονται και είναι εκπαιδευμένοι κατά τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο να ανακαταλάβουν μια βραχονησίδα, αλλά και να διεισδύσουν αθόρυβα σε εχθρικό έδαφος.

Μεταφέρονται συνήθως με ελικόπτερα Σινούκ μαζί με τα φουσκωτά τους και τον οπλισμό τους.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.