Τότε την αλλάζετε θέλετε δε θέλετε: Η ημερομηνία που πρέπει όλοι οι Έλληνες πολίτες να βγάλουν τη νέα ταυτότητα

Ταυτότητες: Τι αλλάζει, πώς θα είναι και πόσο θα κοστίζουν

Πότε θα καταργηθούν οι παλιές ταυτότητες

Η νέα ταυτότητα έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα πολιτών, ωστόσο όπως επισημαίνουν οι Αρχές σε καμία περίπτωση δεν θίγονται ζητήματα ελευθερίας και πίστης των πολιτών και πρόκειται μόνο για την δημιουργία ενός ταυτοποιητικού και ταξιδιωτικού εγγράφου με σύγχρονα επίπεδα ασφαλείας.

Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο και θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα κοστίζουν 10 ευρώ και η διάρκεια ισχύος τους θα είναι τα 10 έτη.

Στη μεγέθους πιστωτικής κάρτα ταυτότητα θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα, αριθμό ταυτότητας και η έκδοσή τους θα γίνεται σε Αστυνομικά Τμήματα, όπου θα μπορεί να γίνεται και η λήψη της φωτογραφίας.

Αντί για το μέχρι σήμερα δακτυλικό αποτύπωμα, θα υπάρχει ένα ηλεκτρονικό τσιπ, ένα από τα θέματα που έχει προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων καθώς κάποιοι πιστεύουν πως πρόκειται για συνωμοσία σε βάρος των πολιτών και πως θα μπορεί ο κάθε επιτήδειος να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Σε επικοινωνία της ΕΡΤ με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, και στο ερώτημα τι είναι το τσιπ στις νέες ταυτότητες η ίδια απάντησε ότι «το λεγόμενο τσιπάκι της ταυτότητας θα περιέχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά που θα έχει πάνω και θα φαίνονται στην ταυτότητα. Επιπρόσθετα περιέχει την φωτογραφία και το δακτυλικό αποτύπωμα».

«Το τσιπάκι γενικότερα στο οποίο εμπεριέχεται και το δακτυλικό αποτύπωμα αποτελεί μία ακόμα δικλείδα ασφαλείας για τη νέα ταυτότητα. Ακόμα και αν ένας παραχαράκτης καταφέρει να παραχαράξει μία από τις νέες ταυτότητες δεν θα μπορεί να περάσει δεδομένα μέσα στο τσιπάκι, δηλαδή τα δεδομένα που θα εμφανίζονται στην κάρτα αυτή θα είναι τα πραγματικά» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ.

Υπάρχει θέμα γεωεντοπισμού, δηλαδή εντοπισμού του στίγματος κάποιου ατόμου ήταν η επόμενη ερώτηση στην κ. Δημογλίδου η απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα γεωεντοπισμού από το τσιπάκι. Η μόνη περίπτωση που σε πολλά εισαγωγικά θα εντοπίζεται ένας πολίτης είναι κατά τον διαβατηριακό έλεγχο που θα σκανάρεται η ταυτότητα και θα φαίνεται ότι περνάει από την χώρα μας σε μία άλλη χώρα».


Πότε θα είναι σε ισχύ μόνο οι νέες ταυτότητες

Την ίδια ώρα, είναι υποχρέωση όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν τέτοιου είδους ταυτότητες. Και με τον κανονισμό αυτό της Ευρωπαικής Ένωσης εναρμονίζεται η χώρα.

Δεν πρόκειται για μια απλή οδηγία, Πρόκειται για υποχρέωση. Σχετικά με το τσιπάκι για το οποίο γίνεται τόσος ντόρος, να διευκρινίσουμε ότι υπάρχει και στα νέα διαβατήρια, το οποίο όμως έχει μπει σύμφωνα με τις υποδείξεις που έχει κάνει ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας και δεν έχει στοιχεία γεωεντοπισμού.

Αυτό έχει απαντηθεί και στη Βουλή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε σχετικές ερωτήσεις που είχαν καταθέσει η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Τον Αύγουστο του 2026, είναι το χρονικό όριο για την κατοχή της νέας ταυτότητας, μετά τις 6 Αυγούστου του 2026 η παλιά ταυτότητα δεν θα έχει την ισχύ της ταυτότητας, δηλαδή δεν θα μπορεί να αποτελεί ένα ταξιδιωτικό έγγραφο για να ταξιδέψει ένας πολίτης στο εξωτερικό.

Όσοι πάνε στα αστυνομικά τμήματα για να προλάβουν να βγάλουν την παλιά ταυτότητα τον Αύγουστο του 2026 θα έχουν μια ταυτότητα η οποία μπορεί να αποτελεί ένα έντυπο ταυτοπροσωπίας για το εσωτερικό της χώρας, δεν θα έχει όμως την ισχύ της ταυτότητας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.