Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας» που καίει την Πάρνηθα (vid)

Ο βασικός ύποπτος για την φωτιά στην Εύβοια

Καίγεται το βουνό...

Ο τελευταίος μεγάλος «πνεύμονας» της Αττικής, η Πάρνηθα, εξακολουθεί να καίγεται με την Πυροσβεστική να μην μπορεί να περιορίσει το μέτωπο.

Στο βουνό, παρατηρήθηκε μία μεγάλη αναζωπύρωση, τη στιγμή που είχε ανακοινωθεί πως η φωτιά ήταν σε ύφεση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, η αναζωπύρωση που απειλεί την Πάρνηθα οφείλεται στο «φαινόμενο της καμινάδας».

Όπως ανέφερε η «έκρηξη» φωτιάς σημειώθηκε σε χαράδρα στις 03.20 τα ξημερώματα, ενώ στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και ο αέρας ήταν πολύ έντονος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους Θρακομακεδόνες, ο κ. Αρτοποιός ξεκαθάρισε πως φωτιά δεν έχει φτάσει στην περιοχή και δίνεται σκληρή μάχη για να μην συμβεί αυτό, προσθέτοντας πως αυτό που έχει γίνει, είναι να φτιαχτεί ζώνη ανάσχεσης ενώ έχει σταλεί και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους.

Παράλληλα, εξήγησε στην ΕΡΤ πως το μέτωπο των επιχειρήσεων είναι στη μίξη του δασικού με τον αστικό ιστό, όπως ανεβαίνουμε τη λεωφόρο Πάρνηθος αριστερά.


Τι είναι το φαινόμενο της καμινάδας

Όπως είχε εξηγήσει για το «φαινόμενο της καμινάδας» ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών καταστροφών, μιλώντας πριν από δέκα ημέρες στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στις φωτιές στη Χαβάη:

«Είναι αυτό που διαμορφώνει το ηφαιστειακό έδαφος. Δηλαδή οι αλλεπάλληλες ροές λάβας οι οποίες δημιουργούν χαραδρώσεις. Όταν μπει η φωτιά μέσα σε αυτή τη χαράδρα ουσιαστικά αναπτύσσεται, αυτό το φαινόμενο δηλαδή, είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει κανένας, γιατί αφενός είναι δύσβατη περιοχή και αφετέρου είναι σαν να έχουμε ένα τζάκι στο σπίτι και πάει να σβήσει κάποιος τη φωτιά στην καμινάδα. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει». 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.