Η λύση του μυστηρίου: Πώς έγινε η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών με τα βλήματα που δεν σκάνε

Η λύση του μυστηρίου: Πώς έγινε η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών με τα βλήματα που δεν σκάνε

Δεν σκάνε αλλά... λιώνουν. Τι συνέβη στη Νέα Αγχίαλο;

Στιγμές τρόμου έζησαν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου εξαιτίας των εκρήξεων σε αποθήκη πυρομαχικών λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποθήκη που εξερράγη ήταν υπέργεια και βρισκόταν σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τις κύριες εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης.

Σε αυτήν βρίσκονταν αποθηκευμένες κυρίως συμβατικές βόμβες των 500, 1000, και 2000 λιβρών, τις οποίες φέρουν τα F-16.

Η περιοχή γύρω από την αποθήκη και σε μία ακτίνα 60 μέτρων ήταν πλήρως αποψιλωμένη, ενώ ό,τι πιο κοντινό υπήρχε σε βλάστηση ήταν μόνο ένας ελαιώνας, ο οποίος ακόμη και αυτός βρίσκονταν αρκετά μέτρα πιο μακριά από την αποψιλωμένη περίμετρο.

Τα πυρομαχικά ήταν αποθηκευμένα σύμφωνα με τις νατοϊκές προδιαγραφές, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο αποθηκευτικός χώρος ήταν κατασκευασμένος από μπετόν και γύρω υπήρχε χώμα, χωρίς καθόλου βλάστηση.


Τα πυρομαχικά που δεν σκάνε αλλά λιώνουν – Τι συνέβη;

Μυστήριο αποτελεί πάντως πώς έγινε η έκρηξη αφού τα συγκεκριμένα βλήματα δεν σκάνε αλλά… λιώνουν, όπως αναφέρει το protothema.gr.

Επίσης για να εκραγούν χρειάζονται πυροκροτητές, οι οποίοι θεωρητικά ποτέ δεν αποθηκεύονται στον ίδιο χώρο με τις βόμβες.

Ωστόσο κύκλοι της Πολεμικής Αεροπορίας υποστηρίζουν πως η ανάφλεξη των πυρομαχικών έγινε λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

Φως στο μυστήριο με την έκρηξη πυρομαχικών που δεν… σκάνε αναμένεται να δώσουν οι έρευνες των ειδικών αλλά και η ΕΔΕ που διέταξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.