Σεβασμός στους ήρωες: Ο συγκλονιστικός λόγος που το μοιραίο Canadair πετούσε τόσο πολύ χαμηλά

Σεβασμός στους ήρωες: Ο συγκλονιστικός λόγος που το μοιραίο Canadair πετούσε τόσο πολύ χαμηλά

Έδωσαν και τη ζωή τους στο καθήκον.

Το συγκλονιστικό βίντεο της ΕΡΤ που κατέγραψε τη στιγμή της πτώσης του Canadair γέννησε πολλά ερωτήματα. Ένα από αυτά ήταν πώς και γιατί το αεροσκάφος πετούσε τόσο πολύ χαμηλά.

Η αλήθεια είναι πως οι πιλότοι των πυροσβεστικών προσπαθούν να κατέβουν όσο πιο χαμηλά γίνεται για να «χτυπήσουν» την εστία της φωτιάς πιο αποτελεσματικά, καθώς αν ρίξουν το νερό από πολύ ψηλά, τότε αυτό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών θα εξατμιστεί και δεν θα φτάσει ποτέ στο έδαφος.

Όπως τόνισε και στην ΕΡΤ ο αεροναυπηγός Φαίδωνας Καραϊωσηφίδης, το πώς αποφασίζεται το ύψος από το οποίο θα γίνει η ρίψη, βασίζεται στην εκπαίδευση των πιλότων και γίνεται με βάση προδιαγραφές. Δηλαδή υπάρχει ένα σημείο εισόδου στην περιοχή της φωτιάς και ένα υπολογιζόμενο σημείο εξόδου.

Προτού γίνει η ρίψη, τα αεροπλάνα περνούν από πάνω και κάνουν επιθεώρηση του χώρου, ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη φορά ή η πρώτη ρίψη της ημέρας μετά την υδροληψία: «Είναι θέμα εμπειρίας, είναι θέμα συνθηκών και βέβαια όλα γίνονται με γνώμονα την ασφάλεια. Είναι απόφαση του πιλότου μέχρι τι βάθος θα κατέβει για να κάνει τη ρίψη, χωρίς να υπάρχει κάποιο σύστημα ή κάποιο άλλο βοήθημα, δυστυχώς».

Είναι προφανές ότι οι δυο νεκροί πιλότοι προκειμένου να χτυπήσουν τη φωτιά στην «καρδιά» της προσπάθησαν να πετάξουν όσο πιο χαμηλά γίνεται, ρισκάροντας την ίδια τους τη ζωή για να τα καταφέρουν. Δυο ήρωες που δεν λογάριασαν τον κίνδυνο μπροστά στο καθήκον…

«Μία δύσκολη στιγμή για όλους μας. Συγκλονιστήκαμε, δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε κυριολεκτικά. Ήταν μια στιγμή που με αυτοθυσία αυτά τα παλικάρια έπεφταν στην πλαγιά, έπεφταν χαμηλά για να κάνουν τις ρίψεις. Ήταν αξιοθαύμαστοι. Ο λόγος που εκείνη την ώρα δεν ήμασταν στον “αέρα” είναι ότι ο Γιώργος (σσ. Γιώργος Αγνίδης ο οπερατέρ) κατέγραφε το πλάνο αυτό γιατί θαυμάζαμε το πλάνο αυτό…με συγχωρείτε… το οποίο ήταν το πλάνο με την μοιραία κατάληξη», είπε στον αέρα της ΕΡΤ η δημοσιογράφος Ελένη Μπουγά.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.