«Καύσωνας Κλέων»: Αν μένεις σ’ αυτές τις δύο περιοχές, πρόσεχε πολύ 

Καιρός: Υψηλή θερμοκρασία και την Τρίτη

Ανεβαίνει κατακόρυφα η θερμοκρασία

Ο καύσωνας «Κλέων» προελαύνει στην Ελλάδα, με τη θερμοκρασία σήμερα να είναι ιδιαίτερα υψηλή, ενώ τα επόμενα 24ωρα ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές.

Μάλιστα η πρόγνωση της ΕΜΥ κάνει λόγο ακόμα και για 44 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό της Θεσσαλίας την Παρασκευή. Μικρή υποχώρηση του καύσωνα θα σημειωθεί από την Κυριακή έως την Τετάρτη στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Ήδη τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, καθώς και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν εκδώσει συστάσεις για την προστασία των εργαζομένων λόγω θερμικής καταπόνησης, καθώς και αυτοπροστασίας των πολιτών.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, το κύμα ζέστης θα κορυφώσει τη δράση του το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο

Οι δύο επικίνδυνες περιοχές 

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μαρουσάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά το κύμα καύσωνα, υποστηρίζοντας πως οι τίτλοι όπως «ο μεγαλύτερος της 20ετίας» είναι άτοποι.

Ωστόσο εφιστά την προσοχή όλων διότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της εκδήλωσης πυρκαγιάς. Όσον αφορά τα γεωγραφικά διαμερίσματα που θα «δοκιμαστούν», είναι δύο.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αν θα θέλαμε να βάλουμε τα πρώτα σε επικινδυνότητα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας αυτά θα ήταν τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα (δυτική Στερεά – δυτική Πελοπόννησος). Εκεί φαίνεται να αποκλιμακώνεται με πιο αργό ρυθμό η όλη κατάσταση μιας και δεν θα βρεθούν στην επίδραση των μελτεμιών».

Οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για τον καύσωνα

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο αναφορικά με την πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών.

Ιδιαιτέρως, εφιστάται η προσοχή σε ηλικιωμένους, εγκύους, παιδιά και ευπαθείς ομάδες, οι οποίες βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από τις επερχόμενες μεταβολές της θερμοκρασίας.

Σύσταση του Υπουργείου για την προφύλαξη των πολιτών αποτελεί η παραμονή τους σε κλιματιζόμενους χώρους, η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, η χρήση καπέλου και το ελαφρύ ντύσιμο. Παράλληλα συνιστάται η ενυδάτωση, τα ελαφριά γεύματα και η αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας.

Για τους χρόνια πάσχοντες κρίνεται αναγκαία η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους για περαιτέρω οδηγίες, ενώ ειδική σύσταση απευθύνεται προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν εντός της οικίας τους κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και το Ε.Κ.Α.Β. φροντίζει ώστε όλοι οι αρμόδιοι φορείς να είναι σε ετοιμότητα και να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.