Σαν να είναι νέα πανδημία: Το εγκληματικό λάθος με τα εμβόλια που γέννησε τη μετάλλαξη Όμικρον

Μάθε τα κρούσματα της περιοχής σου: Η νέα υπηρεσία ενημέρωσης για τον κορωνοϊό

H μεγάλες ευθύνες της Δύσης.

Ο ΠΟΥ προειδοποιούσε ήδη από το 2020 ότι αν δεν είναι όλος ο πλανήτης ασφαλής από τον κορωνοϊό δε θα είναι κανείς ασφαλής, εντοπίζοντας το πρόβλημα στο «εθνικισμό των εμβολίων» από τις δυτικές χώρες κυρίως προς τις φτωχές της Αφρικής και της Ασίας.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η νέα Αφρικανική μετάλλαξη, η οποία εντοπίστηκε σε ανησυχητικά ποσοστά πρώτα στην Μποτσουάνα, μεταδίδεται ήδη με γοργούς ρυθμούς και έχει φοβίσει χώρες ακόμα και με πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών, καθώς ακόμα δεν έχει αποδειχτεί αν τα υπάρχοντα εμβόλια την καταπολεμούν αποτελεσματικά.

Ο ειδικός Τιμ Μπίρλι, της Global Justice Now μιλώντας στον Guardian έκρουσε για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου «Επί πάνω από ένα χρόνο, η Νότια Αφρική, η Μποτσουάνα και οι περισσότερες χώρες καλούν τους παγκόσμιους ηγέτες να προχωρήσουν σε άρση των πατεντών των εμβολίων για τον κορωνοϊό, αλλά και των τεστ και των θεραπειών, προκειμένου να μπορούν να παράγουν οι ίδιες την ποσότητα που έχουν ανάγκη. Είναι ένα κρίσιμο μέτρο που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Όμως μέχρι στιγμής, η Βρετανία και η ΕΕ έχουν μπλοκάρει απερίσκεπτα την πρόοδό αυτής της συζήτησης».

«Αν και όταν αυτή η παραλλαγή αρχίσει να σπαράζει τον πλανήτη, θυμηθείτε ότι η βρετανική κυβέρνηση ηγήθηκε της αντίστασης στο σχέδιο που θα μπορούσε να την σταματήσει», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ως τις 25 Νοεμβρίου στην Μποτσουάνα είχαν χορηγηθεί συνολικά 1.016.989 δόσεις. Αυτό αντιστοιχεί το 38,3% του πληθυσμού (τουλάχιστον μία δόση).

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.