Ξανά φθινόπωρο: Πότε θα χτυπήσει το ψυχρό μέτωπο με βροχές και καταιγίδες

Καιρός: Που θα βρέξει την Κυριακή

«Μαύρα» μαντάτα για τον καιρό

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να έχει επιστρέψει το καλοκαίρι και να έχει ζέστη, αλλά αυτό φαίνεται πως σύντομα θα αλλάξει!

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ψυχρή αέρια μάζα θα διακόψει το καλοκαίρι και υποστηρίζει πως «απολαμβάνουμε τη ζέστη, ετοιμαζόμαστε για τις καταιγίδες».

Καιρός: Αναλυτικά η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Με την άνοδο της θερμοκρασίας να συμπίπτει και με την ημερολογιακή έναρξη του Καλοκαιριού, αναμένεται να κυλήσουν τόσο η σημερινή όσο και οι επόμενες ημέρες, όπου εκεί γύρω στην Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται και η κορύφωση του πρώτου μέτριου προς ισχυρού θερμού κύματος με τα θερμόμετρα να καταγράφουν θερμοκρασίες κοντά στους 35° με 37° βαθμούς κελσίου.

Στον πρώτο μας χάρτη παρουσιάζουμε την εικόνα των αερίων μαζών πάνω από την Γηραιά Ήπειρο όπου με τα κόκκινα βέλη αποτυπώνεται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της βόρειας Αφρικής και τη κεντρική Μεσόγειο οι οποίες όμως συναντούν την αντίσταση πιο δροσερών αερίων μαζών όπως αποτυπώνονται με τα μπλε βέλη που μας έρχονται από τα βορειοανατολικά Βαλκάνια και τη Μαύρη θάλασσα με τη βοήθεια και των μελτεμιών που θα επικρατήσουν με μέτριες και τοπικά ισχυρές εντάσεις προς το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.
Στον δεύτερό μας χάρτη παρουσιάζουμε ενδεικτικά τις μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές που αναμένεται να επικρατήσουν από αύριο Πέμπτη και μέχρι και το Σάββατο.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΨΥΧΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Αυτή η θερμική έξαρση που μόλις περιγράψαμε και που εντάσσεται στα φυσιολογικά για την εποχή πλαίσια, που την περιμέναμε και πιο νωρίς ημερολογιακά, δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και ψυχρή αέρια μάζα από τη βόρεια Ευρώπη θα κατηφορίσει νοτιότερα και προς τα βόρεια Βαλκάνια θα συγκρουστεί με τις ήδη υπάρχουσες πολύ πιο θερμές αέριες μάζες σχηματίζοντας ψυχρό Βαλκανικό μέτωπο με αποτέλεσμα την έντονη αστάθεια αργά το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου πρώτα στα βόρεια και την Κυριακή σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές αλλά και προς το δυτικό και βόρειο Αιγαίο. Ταυτόχρονα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Η κατάσταση που μόλις αναλύσαμε περιγράφεται στον τελευταίο μας χάρτη.

Η ΦΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2019

Ήταν 10 Ιουλίου του 2019, ημέρα Τετάρτη όταν μια φονική καταιγίδα “χτύπησε” την περιοχή της Χαλκιδικής κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών.

Και τότε τις υψηλές θερμοκρασίες τις διαδέχτηκαν χαμηλότερες μιας και ψυχρότερες αέριες μάζες κατηφόρησαν από τα βόρεια και κεντρικά τμήματα της Ευρώπης προς την περιοχή μας προκαλώντας εκρηκτική αστάθεια.

Αυτή η βίαιη σύγκρουση θερμής και ψυχρής αέριας μάζας σε συνδυασμό και με την τοπογραφία μίας περιοχής, μπορεί να δημιουργήσει αυτόν τον φονικό καιρό, όπου μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να συμβούν σημαντικές καταστροφές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την ανθρώπινη ζωή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν οι περιοχές τουλάχιστον από αρκετά νωρίς όπου μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με αυτά τα βίαια καιρικά φαινόμενα. Όταν πλησιάζουμε αρκετά κοντά χρονικά στην εκδήλωση αυτών των φαινομένων και με τη βοήθεια των εργαλείων nowcast που έχουμε στη διάθεσή μας όπως για παράδειγμα τα ραντάρ, τότε είναι εφική η προσέγγιση αυτών των φαινομένων και μάλιστα με αρκετά καλό βαθμό επιτυχίας.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να θυμόμαστε ΠΑΝΤΑ ότι όταν βλέπουμε στα αρχικά τους κιόλας στάδια την ανάπτυξη τέτοιων καιρικών φαινομένων, θα πρέπει να αναζητούμε προστατευμένες περιοχές και να μην υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας απέναντι στα φυσικά φαινόμενα.

Ακόμη όμως κι όταν ολοκληρωθεί αυτό το φυσικό φαινόμενο, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχει περάσει ο κίνδυνος να πλημμυρίσει μια περιοχή δεχόμενη όγκο νερού από υψηλότερα σημεία και γενικότερα γειτονικές περιοχές. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο όπου καταιγίδα πλήττει μια ορεινή περιοχή και λίγο χαμηλότερα αν και δεν επηρεάστηκε από την καταιγίδα η χαμηλή περιοχή, να αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια. Σκεφτείτε πόσο πιθανό είναι αυτό να συμβεί όταν έχουμε και δάση καμμένα.

ΠΡΟΔΡΟΜΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Όταν πρόκειται να ξεσπάσει μια καταιγίδα, σχεδόν πάντα η Φύση μας προειδοποιεί. Κοιτάζοντας τον ουράνιο θόλο συνήθως διακρίνουμε τα καταιγιδοφόρα νέφη που υψώνονται σαν πύργοι στον ουρανό.

Ακόμα κι αν αυτή η παρατήρηση δεν είναι εφικτή, θα μπορέσουμε να διακρίνουμε τις ηλεκτρικές εκκενώσεις και τους κεραυνούς, ενώ θα παρατηρήσουμε τον άνεμο να ενισχύεται απότωμα.

Λάβετε υπόψη σας ότι ένας κεραυνός εμφανίζει αρκετά μεγάλη ακτίνα δράσης.

Απολαμβάνουμε τη ζέστη, ετοιμαζόμαστε για τις καταιγίδες

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.