Κόμμα Νίκη: «Έμπλεξαν» όλοι…

Κόμμα Νίκη: «Έμπλεξαν» όλοι…

Ο ρόλος του κόμματος με τις... τρελές θέσεις

Ένα βήμα πριν την είσοδό της στη Βουλή ήταν το κόμμα «Νίκη» που ίδρυσε ο θεολόγος, Δημήτρης Νατσιός, το οποίο και κατέγραψε το ποσοστό του 2,92% στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Τα υψηλότερα ποσοστά του κόμματος με τις 172.192 ψήφους καταγράφηκαν τόσο στη βόρεια Ελλάδα, όσο και σε ένα νησί των Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα, στις Κυκλάδες το μεγαλύτερο ποσοστό της το κατέγραψε στο χωριό Αγερσανί Νάξου, όπως και συμπτύχθηκε από το όνομα του Αγίου Αρσενίου, όπου και συγκέντρωσε συνολικά 80 ψήφους. Με αυτές τις ψήφους, που ήταν μία ανάσα από τις 100, το νεοϊδρυθέν κόμμα κατάφερε να ανέλθει στην τέταρτη θέση ανάμεσα στους υπόλοιπους πολιτικούς σχηματισμούς.

Το κόμμα «Νίκη» πήρε, συνολικά 2,24% στο εκλογικό κέντρο του Αγερσανίου, λόγω και του προεκλογικού αγώνα που είχε διεξάγει ένας αντιεμβολιαστής ιερέας στο νησί. Ανάλογα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσε και στις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, στην Α’ Θεσσαλονίκης το κόμμα του Νατσιού συγκέντρωσε 4,57%, ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης κατέγραψε ποσοστό της τάξης του 5,62%, εξαιτίας της παρουσίας του μοναστηριού του Αγίου Παϊσίου στη εκλογική περιφέρεια. Υπενθυμίζεται πως η ανιψιά του Αγίου Παϊσίου, Μαρία Εζνεπίδου, ήταν και αυτή υποψήφια με το κόμμα στις εκλογές, που έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού συγκέντρωσε το τεράστιο ποσοστό του 7,46% στην Πιερία, καθώς από εκεί είναι και ο τόπος καταγωγής του. Ανάλογα ήταν τα ποσοστά και στο Κιλκίς, τόπος καταγωγής του θεολόγου, όπου και κατέγραψε το ποσοστό του 5,27%.

Αντίστοιχα, στην Κορινθία το κόμμα για το οποίο η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει να οργανώσει «σχέδιο κλαδέματος» συγκέντρωσε 3,58% καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει μοναστήρι Παλαιοημερολογιτών.

«Έμπλεξαν» όλοι

Από τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών είναι σαφές πως η Νίκη έχει δυναμική για να μπει στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, την είσοδο του κόμματος στη Βουλή αναμένεται να επιβεβαιώσει και δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού και τη δείχνει αρκετά πάνω από 3%.

Η Νίκη δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου καθώς έχουν την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Ταυτόχρονα δημιουργεί πρόβλημα και στη ΝΔ αφού η είσοδός της δυσκολεύει την αυτοδυναμία γιατί:

Η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος… Όσα περισσότερα κόμματα στο κοινοβούλιο (άρα μικρότερο ποσοστό για τους λοιπούς συνδυασμούς), τόσο θα ανεβαίνει το μίνιμουμ ποσοστό για τον πρώτο.

Όπως ανέφεραν ειδικοί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πεντακομματική Βουλή (όπως προέκυψε την 21η Μαίου) η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με ποσοστό περί το 37,5%, με εξακομματική (αν μπει η Νίκη την 25η Ιουνίου) ο πήχης ανεβαίνει γύρω στο 38,4% και με επτακομματική (αν μπει η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας) στο 39,3%.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.