Γερμανικές εκλογές: Η μεγάλη αλλαγή που θα δει η Ελλάδα μετά τη νίκη του SPD

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που βγάζουν άκυρα τα ψηφοδέλτια

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Γερμανία, μπροστά από τη συντηρητική παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), σύμφωνα με τον ιστότοπο της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

Ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομίας της Ανατολικής Ευρώπης στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (FU Berlin), μιλώντας στο ethnos.gr, εξήγησε ποιο είναι το ιδανικότερο και ποιο το απευκταίο σενάριο σχηματισμού γερμανικής κυβέρνησης όσον αφορά στη χώρα μας.

Το καλύτερο δυνατό σενάριο για την χώρα μας περιλαμβάνει μία κυβέρνηση του SPD, του CDU και των Πρασίνων με Καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς, επισημαίνει ο κ. Γρηγοριάδης. Ωστόσο, όπως εκτιμά ο καθηγητής το πιθανότερο σενάριο είναι να σχηματίσουν κυβέρνηση το SPD, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι.

«Δεν περιμένω καμία αρνητική μεταβολή για την ελληνική οικονομία σε νίκη SPD. Αυτό που έχει μείνει μόνο ως απότοκο της κρίσης στην Ελλάδα είναι η περιορισμένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Θεωρώ ότι μία κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής το SPD θα ενισχύσει και θα συμβάλλει στη ρευστότητά τους μέσα από τις ευρωπαϊκές πολιτικές της» σημειώνει ο καθηγητής.

«Ο Σολτς και ο Μακρόν συγκλίνουν στην άποψη ότι η δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής, φορολογικής και τραπεζικής πολιτικής, αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω ενίσχυση του Ευρώ και κατ΄ επέκταση των τραπεζικών συστημάτων των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Αυτή η σύγκλιση δεν υπήρχε στη συνεργασία Μακρόν – Μέρκελ και είναι μία εξέλιξη που μπορεί να ευνοήσει τη χώρα μας», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

«Όταν το SPD ήταν κυβέρνηση στη Γερμανία συνέβαλε σημαντικά στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει ο κ. Γρηγοριάδης.

Ωστόσο, ο κ. Γρηγοριάδης , λαμβάνοντας ως δεδομένο τη διεισδυτικότητα της γερμανικής οικονομίας και των γερμανικών επιχειρήσεων στην Τουρκία αλλά και τη μεγάλη διασπορά Τούρκων πολιτών στη Γερμανία, τονίζει «το SPD ήταν ένα κόμμα το οποίο παραδοσιακά έχει επιδιώξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.». Όπως υπογραμμίζει, «η Τουρκία αποτελεί με διαφορά τον σημαντικότερο προορισμό γερμανικών επενδύσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».

«Αυτό που ουσιαστικά περιμένουμε είναι πίεση προς την Τουρκία για έναν πιο φιλοευρωπαϊκό προορισμό, κάτι το οποίο είναι κατά τη γνώμη μου προς όφελος της Ελλάδας», σημειώνει ο κ. Γρηγοριάδης και παράλληλα προσθέτει: «Θεωρώ πως η Γερμανία θα πιέσει περισσότερο την Τουρκία για να την επαναφέρει στον δρόμο του εκδημοκρατισμού και των πολιτικών μεταρρυθμίσεων». Σημειώνεται ότι και οι Πράσινοι που οπωσδήποτε θα είναι μέρος σε κυβέρνηση με πυρήνα το SPD ( μάλιστα η επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους Αναλένα Μπέρμποκ είναι φαβορί για να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικώ