Εξελίξεις μετά τη διαφωνία Τσιόδρα…

Η διαφωνία Τσιόδρα με τις επιλογές της κυβέρνησης

Έρχονται αλλαγές

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της «μάχης» κατά του κορωνοϊού από το 2020. Η επιτροπή των ειδικών ή αλλιώς επιτροπή Τσιόδρα, φαίνεται πως οδεύει σε αλλαγές με την απομάκρυνση των… κορυφαίων μελών της.

Ο ρόλος της Επιτροπής πλέον έχει αλλάξει αφού οι περισσότερες αποφάσεις είναι πολιτικές. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως στην κυβέρνηση υπάρχουν ενοχλήσεις για μέλη της Επιτροπής που αντιδρούν σε αποφάσεις που λαμβάνονται.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας, παρότι εκ χαρακτήρος και εκ πεποιθήσεων παραμένει ο «καλός στρατιώτης», δεν έχει εδώ και πάνω από ένα χρόνο το ρόλο που είχε παλιά, καθώς δεν συμφωνεί με σειρά ενεργειών και προτεραιοτήτων, χωρίς όμως ποτέ να εκφράζει δημοσίως τις διαφωνίες του προκειμένου να μην κάνει ζημιά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, σύμφωνα με το ieidiseis.gr.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι πως η επιτροπή Τσιόδρα εδώ και καιρό, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εισηγείται πλέον στην κυβέρνηση, αλλά «εξειδικεύει και μελετά τα στοιχεία».

Επίσης, επί εποχής Χαρδαλιά, τις αποφάσεις ελάμβανε κυρίως η «μικρή επιτροπή», που συνεδρίαζε την Πέμπτη και επί της ουσίας η επιτροπή Τσιόδρα, κάθε Παρασκευή, επικύρωνε τις κατευθύνσεις που είχαν αποφασιστεί την προηγούμενη!

Στόχος των όποιων αλλαγών γίνουν τελικά στην επιτροπή από το νέο υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, γιατροί που «ενοχλούν». Και όχι απαραίτητα εκείνοι που ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνομιλούν μαζί του, αλλά και όσοι εκτιμάται ότι «δημιουργούν σύγχυση» με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους ή όσοι διαφωνούν με επίσημες τοποθετήσεις, όπως πχ αυτές του πρωθυπουργού πριν το καλοκαίρι ότι «διανύουμε το τελευταίο μίλι» της πανδημίας ή ότι «πετυχαίνουμε την ανοσία τον Ιούνιο».