Νέα δημοσκόπηση: Σοκ και δέος για τη Νέα Δημοκρατία…

Νέα δημοσκόπηση: Σοκ και δέος για τη Νέα Δημοκρατία…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο μεγαλύτερος ηττημένος στο ερώτημα «ποιον θεωρείται καταλληλότερο πρωθυπουργό»

Βαριά έχει αφήσει τη σκιά της η τραγωδία των Τεμπών με 57 νεκρούς στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Μετά τη δημοσκόπηση της MARC, ακόμα μία δείχνει τη ΝΔ σε πτώση μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Ο λόγος για την έρευνα της Interview που έγινε για λογαριασμό της POLITIC και διενεργήθηκε το διάστημα από 6 Μαρτίου έως 9 Μαρτίου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει κατακόρυφη «βουτιά» στο 3,6% από 6,7% της προηγούμενης μέτρησης.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 28% (από 33,2%) έναντι 24,4% του ΣΥΡΙΖΑ (από 26,5%). Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι σταθερά στο 9%, το ΚΚΕ στο 5,5%, η Ελληνική Λύση στο 4,2%, το ΜέΡΑ25 στο 3,5% και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία με 1,5%, και οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,6%. Επίσης το ποσοστό των αναποφάσιστων εμφανίζεται αρκετά ενισχυμένο, καθώς από το 9% σκαρφαλώνει στο 15,3%.

Μεγάλη πτώση για Κυριάκο Μητσοτάκη

Παράλληλα, η έρευνα εμφανίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον μεγαλύτερο ηττημένο στο ερώτημα «Ποιον από τους δύο θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό». Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει το 43% των ψήφων (-4%), ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 31% (-1%). «Κανέναν» ψήφισε το 26%, από το 21% της προηγούμενης μέτρησης.

Πτώση παρουσιάζουν σχεδόν όλα τα ποσοστά δημοφιλίας των αρχηγών των κομμάτων:

  • Μητσοτάκης 42% (από 47,5%)
  • Τσίπρας 29,8% (από 34%)
  • Κουτσούμπας 29,1% (από 27,6%)
  • Βαρουφάκης 25,8% (από 27%)
  • Ανδρουλάκης 24% (από 22%)
  • Βελόπουλος 9,9% (από 9,8%)

Ποιος ευθύνεται για την τραγωδία στα Τέμπη

Στην ερώτηση «Ποιος έχει την ευθύνη για το δυστύχημα», το 26,6% απαντά «Η κυβέρνηση της ΝΔ», το 20,2% «Οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας», και μόλις το 1,5% απαντά «Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, μόλις 1 στους 10 θεωρεί πως την ευθύνη έχει ο σταθμάρχης ενώ το 41,7% κρίνει  Το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» καταρρίπτεται, καθώς μόλις ένας στους δέκα θεωρεί πως την ευθύνη φέρει ο σταθμάρχης. Η πλειοψηφία (41,7%) κρίνει ότι το δυστύχημα οφείλεται στον συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των σιδηροδρόμων, η πλειοψηφία (46,5%) επιθυμεί να είναι εξ ολοκλήρου δημόσιοι, ενώ δεν είναι μικρό το ποσοστό (31,1%) που πιστεύει ότι η ιδιωτικοποίηση του μεταφορικού μέσου θα συμβάλλει στην αναβάθμισή του. Το 15% δηλώνει πως το καθεστώς ιδιοκτησίας πρέπει να παραμείνει ως έχει.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.