Ανασχηματισμός: Ηχηρή απάντηση Χρυσοχοΐδη μετά την απομάκρυνσή του

Η απάντηση των συνεργατών του.
Χρυσοχοΐδης: Στη δικαιοσύνη όσους διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας

Προβλήματα προκάλεσε στην κυβέρνηση ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης. Μία από τις ηχηρές απουσίες στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι αυτή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που «πλήρωσε» την ευθύνη του για τις μεγάλες πυρκαγιές.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν φαίνεται να πληροί τα δύο βασικά χαρακτηριστικά που υποτίθεται ότι θα είχε και ως εκ τούτου απαιτούσε χρόνο για την προετοιμασία του. Τα χαρακτηριστικά αυτά ήταν αφενός η ανάγκη για να γίνουν θεσμικές αλλαγές που θα απέτρεψαν την επανάληψη δυσλειτουργιών, όπως αυτές που εμφανίστηκαν στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, και αφετέρου η μη τήρηση δεσμεύσεων έναντι των προσώπων που απαρτίζουν το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το ισοζύγιο κόστους – οφέλους για την εικόνα της κυβέρνησης να δείχνει αρνητικό, πολύ περισσότερο που την πορεία χάθηκε το μήνυμα της επανεκκίνησης.

Το «μάρμαρο» πλήρωσαν: ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον Χάρη Θεοχάρη, που έμειναν εκτός κυβέρνησης, με τον δεύτερο μάλιστα «να την πληρώνει», όπως διαρρέεται, «λόγω καραμπόλας» (!) και σε κάποιο βαθμό και ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος μετατέθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απομάκρυνση από την κυβέρνηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι συνεργάτες του «απαντώντας» για την απομάκρυνση επισημαίνουν πως εάν το θέμα ήταν η διαχείριση των πυρκαγιών, εκείνος δεν είχε την άμεση υπευθυνότητα για όλα όσα έγιναν, ούτε για τα υπηρεσιακά πρόσωπα που διατηρήθηκαν στις θέσεις τους και επί της πρώτης κυβερνήσεως. Και δεύτερον διότι με την απομάκρυνσή του η κυβερνητική ηγεσία ομολογεί και συνυπογράφει την κριτική εναντίον του που ασκούσε η αντιπολίτευση για τα θέματα της αστυνόμευσης.

Περισσότερο όλων, πάντως, θεωρείται προβληματική η απομάκρυνσή του για τα πολιτικά χαρακτηριστικά που αναδύονται από αυτήν, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα. Ο τέως υπουργός ήταν το πιο αναγνωρίσιμο και επιφανές στέλεχος από όλους τους εκπροσώπους του Πολιτικού Κέντρου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να βάλουν πλάτη στην κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ