Σαφές προβάδισμά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό που αγγίζει το 7%, έδειξε νέα δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρεία «Alco».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γκάλοπ Φεβρουαρίου ως προς την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, το ποσοστό που συγκεντρώνει το κυβερνών κόμμα ανέρχεται στο 32,1%, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 25,1%. Άξιο αναφοράς είναι ότι στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 9,8%.
Σε ό,τι αφορά τώρα στα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ λαμβάνει ποσοστό της τάξης του 5,9%, έναντι 5,5% που συγκέντρωνε τον Ιανουάριο, και η Ελληνική Λύση 3,7%. Εκτός Βουλής κινδυνεύει να μείνει το MεΡΑ25, που μετρήθηκε στο 2,7%.
Το προβάδισμα του Μητσοτάκη
Και ενώ οι κάλπες πλησιάζουν με πιθανότερη ημερομηνία για τις πρώτες εκλογές την 9η Απριλίου, από τη δημοσκόπηση προκύπτει ένα ενδιαφέρον εύρημα στην ερώτηση σε ποιον θα δίνατε «δεύτερη ευκαιρία». Το 24% δηλώνει πως θα έδινε δεύτερη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι τρεις μονάδες κάτω και ανέρχεται στο 21%.
Οι αναποφάσιστοι το «κλειδί» της εκλογικής αναμέτρησης
Οι αναποφάσιστοι, μάλιστα, χαρακτηρίζονται και ως το «κλειδί» της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς η ψήφος τους θα βοηθήσει αρκετά τα κόμματα ως προς την εκπλήρωση των στόχων τους. Συγκεκριμένα, ανά φύλο οι αναποφάσιστοι είναι αρκετά μοιρασμένοι, καθώς στο 55% ανέρχεται το ποσοστό των αναποφάσιστων γυναικών, ενώ στο 45% το αντίστοιχο ποσοστό των αναποφάσιστων ανδρών. Άξιο αναφοράς είναι ότι και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, του Ιουλίου του 2019 και του Σεπτεμβρίου του 2015, το ποσοστό των αναποφάσιστων γυναικών ήταν μεγαλύτερο συγκριτικά με το αντίστοιχο των ανδρών.
Ως προς την ηλικία των αναποφάσιστων, το 41% είναι μεταξύ 45 – 61 ετών, το 35% 25 – 44 ετών, το 14% 65 ετών και πάνω και το 10% 17 – 24 ετών. Σύμφωνα, μάλιστα, με ετκτιμήσεις των δημοσκόπων το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων είναι λογικό να βρίσκεται στις ηλικίες μεταξύ 25 με 61 ετών, ηλικίες που χαρακτηρίζονται και ως οι πιο παραγωγικές, αλλά και οι πιο ενεργές στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.
Ως προς την περιοχή της κατοικίας, το 47% εντοπίζεται στην Αττική, ενώ το υπόλοιπο 53% βρίσκεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι παρόλο που το ποσοστό στην Αττική είναι μειωμένο κατά 6% σχετικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, στο Λεκανοπέδιο κατοικεί, περίπου, το 35% των ανθρώπων της χώρας, γεγονός που το καθιστά (σ.σ. ποσοστό αναποφάσιστων) αρκετά μεγαλύτερο. Μάλιστα, στην υπόλοιπη Ελλάδα άξιο αναφοράς είναι ότι, συνήθως, διατηρείται μία λογική γενεών ως προς το κριτήριο της ψήφου.
Όσον αφορά τα εισοδήματά τους, αυτά κυμαίνονται ως εξής:
- Έως 700 ευρώ 15%
- 701-1.000 ευρώ 25%
- 1.001-1.500 ευρώ 17%
- 1.501 ευρώ και πάνω 17%
- ΔΑ 26%
Όσο για τον πολιτικό χώρο στον οποίο τοποθετούν τον εαυτό τους:
- Δεξιοί 8%
- Κεντροδεξιοί 12%
- Κεντρώοι 21%
- Κεντροαριστεροί 14%
- Αριστεροί 3%
- Τίποτα 34%
- ΔΑ 8%