Με την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, οι όροι του παιχνιδιού στη σκακιέρα του πολέμου στην Ουκρανία.
Με γνωστή την εναντίωση του Τραμπ στη συνέχιση της αποστολής αμερικανικών κονδυλίων στην Ουκρανία, το ουσιαστικό «πάγωμα» του μετώπου στην παρούσα γραμμή, αλλά και τη διαρκή «αφαίμαξη» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και την αδυναμία τους να σταματήσουν τη ρωσική προώθηση εντός των ουκρανικών εδαφών, είναι σαφές πως μπορούμε να μιλήσουμε για την αρχή του τέλους αυτής της σύγκρουσης. Η επανέναρξη της επικοινωνίας μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, σηματοδοτεί ακριβώς αυτήν την κατάσταση.
Οι τρεις όροι του Πούτιν
Σε συνομιλία που είχαν ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Όλαφ Σολτς την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος κατέστησε σαφές στον Γερμανό καγκελάριο πως μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία θα πρέπει αναγκαστικά να βασίζεται στη «νέα εδαφική πραγματικότητα» επί του πεδίου, όπως επίσης και να προσπαθεί να επιλύσει τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης και να λαμβάνει υπ’όψιν της τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Κάτι τέτοιο μεταφράζεται, σε απλά λόγια, στην παράδοση των κατειλημμένων εδαφών της Ουκρανίας (περίπου το 20% της επικράτειάς της), τη στρατιωτική της ουδετερότητα, και φυσικά τη μη ένταξή της στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Αυτά ήταν, άλλωστε, και οι πάγιες διεκδικήσεις της Ρωσίας, οι οποίες συν τω χρόνω και την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και τη νέα πραγματικότητα στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, φαίνεται πλέον να εδραιώνονται και να τοποθετούν τη Ρωσία σε θέση ισχύος εν όψει ενός πιθανού γύρου διαπραγματεύσεων.
Επίσης, το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Βερολίνο για μια “άνευ προηγουμένου υποβάθμιση” των διμερών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.
Παρ’όλα αυτά, τονίστηκε από μεριάς Κρεμλίνου πως η Μόσχα είναι πρόθυμη να εξετάσει νέες συμφωνίες για παραδόση φυσικού αερίου, αν βέβαια η Καγκελαρία ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο.
Ας σημειωθεί πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας ελέγχουν το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας, παρά τις προσπάθειες των Ουκρανών να συγκρατήσουν το μέτωπο και τις απώλειες, όπως και τις κινήσεις καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, όπως οι επιθέσεις με drones σε ρωσικά εδάφη και οι περιορισμένες επιθετικές ενέργειες στην περιφέρεια του Κουρσκ.
Πριν την έναρξη της σύγκρουσης, η Γερμανία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, όμως με την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα το 2022, οι άμεσες αποστολές αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία διακόπηκαν.