Πανηγυρίζει ο Τραμπ: Δημοσκόπηση – φωτιά για τον Μπάιντεν μετά το φιάσκο στο Αφγανιστάν

H κοινή γνώμη της Αμερικής αλλάζει θέση.
Πανηγυρίζει ο Τραμπ: Δημοσκόπηση - φωτιά για τον Μπάιντεν μετά το φιάσκο στο Αφγανιστάν

Μεταστροφή στην αρχική της θέση να υποστηρίξει την απόφαση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για απόσυρση των στρατευμάτων της χώρας από το Αφγανιστάν, εμφανίζεται η κοινωνία των ΗΠΑ ειδικά μετά το στραπάτσο στην ασιατική χώρα με την ανακατάληψη της πρωτεύουσας από τον στρατό των Ταλιμπάν.

Ήταν Απρίλιος του 2021 όταν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωνε ότι η χώρα θα αποσύρει σταδιακά όλα τα στρατεύματά της από τον Αφγανιστάν μέχρι την 11 Σεπτεμβρίου. Τότε η κοινή γνώμη είχε στηρίξει αυτήν την απόφαση απαντώντας κατά 69% θετικά στις δημοσκοπήσεις.

Τέσσερις μήνες μετά και κατά τη διάρκεια των πρώτων μεγάλων αποχωρήσεων των αμερικανικών στρατευμάτων, με τις εικόνες από το χάος στο αεροδρόμιο και τους χιλιάδες αμάχους να προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη των Ταλιμπάν, σε νέα δημοσκόπηση μονάχα το 49% των 1.999 ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν από το Politico και τη Morning Consult, συμφωνούν με την συνολική απόσυρση των στρατευμάτων.

Ο Αμερικάνος Πρόεδρος έστειλε δύναμη 6.000 στρατιωτών για να εξασφαλίσουν την ομαλή αποχώρηση των 30.000 στρατιωτών που βρισκόντουσαν στο Αφγανιστάν αλλά και για τη μεταφορά χιλιάδων αμάχων που φοβούνται για τη ζωή της μετά την επέλαση των Ταλιμπάν στη χώρα.

Ακόμα και στους κόλπους των Δημοκρατικών η απόφαση αυτή του Προέδρου φαίνεται πως δεν έχει εκληφθεί με το ποσοστό θετικότητας που περίμενε ο ίδιος. Με τη δημοτικότητά του να κυμαίνεται στο 70-89% εντός του κόμματός του, μόνο το 53% των Δημοκρατικών συμφωνούν με την απόφαση απόσυρσης των στρατευμάτων.

Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο συμπληρώνονται 20 χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην περιοχή, με τους Αμερικάνους να ξεκινούν τις επιχειρήσεις μετά τους Δίδυμους Πύργους, στον μεγαλύτερο σε διάρκεια πόλεμο που έχουν συμμετάσχει ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ