Απαγόρευση παραμονής για να σωθεί: Στη Χαβάη της Ελλάδας φέτος επιτρέπεται μόνο να κολυμπάς, όχι να πατάς

Σε αυτά τα τρία νησιά θα αρθεί η απαγόρευση μετακινήσεων νωρίτερα

Συναγερμός για την προστασία του ελληνικού «διαμαντιού»

Πρόκειται για ένα υπέροχο μέρος που κινδυνεύει από την ανθρώπινη παρουσία. Σε αυτό το νησί επιτρέπεται μόνο να κολυμπάς στα κρυστάλλινα νερά του και όχι να πατάς τα χώματά του.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης της Εφαρμογής Σχεδίου Δράσης εισηγήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης την παράταση της περιορισμένης επισκεψιμότητας στη νήσο Χρυσή. Το σκεπτικό της απόφασης είναι ίδιο με αυτό που οδήγησε και πέρυσι στον περιορισμό της επισκεψιμότητας μέσω της απαγόρευσης πρόσδεσης των ημερόπλοιων και έχει να κάνει με την διαπίστωση αδυναμίας φύλαξης και εποπτείας των επισκεπτών που καθημερινά αποβιβάζονται στη νήσο Χρυσή.

Με τις δύο μελέτες που προβλέπουν αυτές τις δύο παραμέτρους να αναμένεται να παρουσιαστούν εντός Φεβρουαρίου, η επιτροπή δίνει το περιθώριο να αλλάξει η απόφαση περιορισμού εφόσον αποδειχθεί πως τα όσα θα προβλέπουν οι δύο αυτές μελέτες φύλαξης και φέρουσας ικανότητας μπορούν να εφαρμοστούν από το φετινό καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το «Ράδιο Λασίθι», ο λόγος που προηγήθηκε η συνεδρίαση πριν την παρουσίαση των μελετών έχει να κάνει με αιτήματα που έγιναν από τουριστικούς φορείς ώστε να γνωρίζουν έγκαιρα το καθεστώς που θα ισχύσει το φετινό καλοκαίρι. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως κατ’ ελάχιστο θα πρέπει να υπάρξουν προσλήψεις φυλάκων και τρόποι ώστε οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να μπορούν να ελέγχουν τον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών, ζητήματα που αφορούν πρωτίστως τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ιεράπετρας στο βαθμό που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση είτε με διάθεση πρόσθετων πόρων είτε με διάθεση υπαλλήλων από τη Δημοτική Αστυνομία κλπ.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο αυτές μελέτες θα παραδοθούν από την Επιτροπή στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου ώστε να ελέγξει τη νομιμότητα και τις τυπικές λεπτομέρειές της και στη συνέχεια η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου αλλά και η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα πρέπει να τις εγκρίνουν προτείνοντας και αλλαγές εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Στη συνεδρίαση ήταν παρούσα και η προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Χρύσα Σοφιανού η οποία χωρίς να έχει δικαίωμα ψήφου και αντίθετα με την περσινή χρονιά, τάχθηκε υπέρ της απόφασης περιορισμού της επισκεψιμότητας έχοντας παρατηρήσει και η ίδια μεγάλες αλλαγές στην αναγέννηση του φυσικού τοπίου αλλά και στην επανεμφάνιση των χαρακτηριστικών κοχυλιών στη βόρεια παραλία του νησιού.

Παράλληλα έκανε γνωστό πως έχει εισηγηθεί την παράταση για άλλα δύο χρόνια την απαγόρευση μίσθωσης των παραλιών για την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών που είναι σε εξέλιξη με την τελική απόφαση να αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η απόφαση ψηφίστηκε με πλειοψηφία με τον Δήμο Ιεράπετρας και τον Σύλλογο Καφέ-Εστίασης Ιεράπετρας να είναι οι δύο φορείς που ψήφισαν αρνητικά. Υπέρ της εισήγησης ψήφισαν οι εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Ιεράπετρας “Κοκκινέλλα”.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.