«Ο κορωνοϊός θα μοιάζει παιχνιδάκι»: Τι φέρνει το χτύπημα της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα

Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει
Το πιο σημαντικό καλοκαίρι της 10ετίας: Τι καιρό δίνουν τα μερομήνια για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο

Η κατάσταση που ζούμε τα τελευταία χρόνια με τον κορωνοϊό μοιάζει και είναι πρωτόγνωρη, όμως δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που έρχονται. Η ανθρωπότητα έβαλε τα χεράκια της και έβγαλε τα ματάκια της και τώρα η φύση εκδικείται.

Οι επιστήμονες λένε πολύ ορθά ότι καύσωνες σαν αυτόν που ζούμε αυτές τις μέρες στην Ελλάδα τους περιμέναμε μεν, αλλά όχι τώρα. Αυτά είναι φαινόμενα που υπό νορμάλ συνθήκες θα τα βλέπαμε σε 40 χρόνια. Αν λοιπόν το χτύπημα της κλιματικής αλλαγής έχει ξεκινήσει από τώρα, εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι έρχεται στη συνέχεια.

Οι επιστήμονες λένε ότι θα δούμε πρωτόγνωρες θερμοκρασίες (και) στην Ελλάδα με παρατεταμένους καύσωνες που θα δημιουργούν συνθήκες καραντίνας στις πόλεις. Αυτό που βλέπουμε τώρα ως επιλογή, δηλαδή το lockdown για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, σε λίγα χρόνια θα είναι ανάγκη καθώς θα είναι τόσο υψηλές οι θερμοκρασίες που η κίνηση έξω μέσα στον ήλιο θα προκαλεί δυσφορία στον πολίτη.

Ολόκληρες πόλεις θα μπαίνουν σε καθεστώς lockdown γιατί δεν θα μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν προλαβαίνουμε να αλλάξουμε την κατάσταση ή είναι πλέον πολύ αργά. Ο επιστημονικός κόσμος δεν είναι πολύ αισιόδοξος. Λέει ότι η κατάσταση είναι μεν μη αναστρέψιμη σε κάποια θέματα (όπως αυτό της αύξησης της θερμοκρασίας) όμως υπάρχουν ακόμα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μη δουν τα παιδιά μας τα χειρότερα ύστερα από 30 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ