H μετάλλαξη Δέλτα, ως γνωστόν, έχει… κατακτήσει τον κόσμο και έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που έχει χτυπήσει εδώ και καιρό καμπανάκι στους ειδήμονες, καθώς είναι έως και 60% περισσότερο μεταδοτική από τις προγενέστερες.
Τα εμβόλια παραμένουν, φυσικά, το μεγαλύτερο «όπλο» μας απέναντι στον ιό και σχεδόν εξαλείφουν την πιθανότητα βαριάς νόσησης και, συνεπακόλουθα, της απώλειας ζωής, κι αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός πως στα κράτη με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμών (όπως, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ, η Αγγλία και το Ισραήλ) ναι μεν τα ημερήσια κρούσματα έχουν πάρει την ανιούσα, ωστόσο παραμένουν χαμηλά οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.
Όμως, τα πράγματα δεν είναι απολύτως… ρόδινα σε ό,τι έχει να κάνει με τα σκευάσματα κατά της covid-19: όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Ναφτάλι Μπένετ, το εμβόλιο της Pfizer δεν είναι όσο αποτελεσματικό περίμεναν οι πάντες απέναντι στην Δέλτα.
Πιο συγκεκριμένα, το Ισραήλ- η χώρα δηλαδή που ηγήθηκε παγκοσμίως του προγράμματος εμβολιασμού κατά της νόσου Covid- ανακοίνωσε ότι με βάση τα νέα δεδομένα που συλλέχθηκαν, η χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου παρέχει προστασία έναντι της συγκεκριμένης μετάλλαξης κατά 64% και όχι πάνω από 90% όπως ακουγόταν.
«Η μετάλλαξη «Δέλτα» εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού όπως η Βρετανία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Στη Βρετανία, τις τελευταίες ημέρες παρατηρήσαμε μία αύξηση του αριθμού των παιδιών που νοσηλεύονται καθημερινά. Αυτή είναι μια εξέλιξη που γνωρίζουμε. Την αντιμετωπίζουμε ορθολογικά και υπεύθυνα. Από τη μία πλευρά, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά του ιού. Επομένως, βλέπουμε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα», σχολίασε σχετικά ο Μπένετ.
Επομένως, όπως είναι σαφές, ναι μεν τα εμβόλια δεν προστατεύουν 100% από το να μην κολλήσουμε, όμως εξακολουθούν να είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας απέναντι στον ιό και θωρακίζουν την κοινωνία.
Ας μην το ξεχνάμε αυτό…