Τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν με το προσωπικό να «παλεύει» με τις εξαντλητικές βάρδιες ελλείψει ανθρωπίνου δυναμικού. Επείγοντα με δωδεκάωρες αναμονές, χειρουργεία με αναμονές ετών, ειδικευόμενοι να κρατάνε τμήματα μόνοι τους και νοσηλευτές να σχολούν στις 15:00 και να γυρνούν στις 23:00 για βάρδια.
Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι τραγική με πολλά μηχανήματα των νοσοκομείων να θεωρούνται πλέον απαρχαιωμένα, ενώ οι καθαρίστριες εταιρειών εργάζονται σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ρεπό, αναγκασμένες να κάνουν τα βασικά, αφού χρόνο για να καλύψουν τόσο μεγάλη έκταση δεν έχουν ενώ σε περιπτώσεις ξεμένουν και από καθαριστικά.
Η έλλειψη προσωπικού είναι το βασικό πρόβλημα των νοσοκομείων αλλά το νούμερο ένα είναι άλλο. Και είναι συνδεδεμένο με την έλλειψη προσωπικού και την νοοτροπία αντιμετώπισης αρρώστων με μία… σακούλα αντιβιώσεις ενώ αφορά τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Άρα μας αφορά όλους.
Το νο1 πρόβλημα των νοσοκομείων στην Ελλάδα
Η αντοχή των μικροβίων είναι αόρατη, όμως τα θύματά της δεν είναι… Η πρόσφατη απώλεια του ψυχιάτρου Δημήτρη Σούρα, που αποδόθηκε σε διεισδυτική στραφυλοκοκκική λοίμωξη, υπενθύμισε τη διαρκή μάχη του ανθρώπου με τα παθογόνα, τους «έξυπνους» μικροοργανισμούς πίσω από σοβαρές λοιμώξεις, όπως πνευμονίες, σηψαιμίες και χειρουργικές λοιμώξεις, που καταργούν πανίσχυρα αντιβιοτικά και σήμερα αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια δημόσια υγεία.
Έπειτα, η έκθεσή του στο βακτήριο εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, σύμφωνα με πηγές, υπογραμμίζει ότι οι αθέατοι «εχθροί» κρύβονται παντού, σε αποικίες ακόμα στο ανθρώπινο σώμα και, κυρίως, στα χέρια μας.
«Σκεφτείτε τις φορές που βρεθήκατε σε κάποιο εστιατόριο με φίλους, πόσοι έπλυναν τα χέρια τους προτού ξεκινήσουν να τρώνε;» σχολιάζει για τα πανταχού παρόντα μικρόβια -όσο και την κακή σχέση με βασικούς κανόνες υγιεινής- η κυρία Αικατερίνη Αργυράκη, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα για το ζήτημα της μικροβιακής αντοχής.
«Η μικροβιακή αντοχή είναι η ικανότητα των μικροοργανισμών να αντιστέκονται στη δράση των αντιβιοτικών. Εμφανίζεται όταν τα αρχικά ευαίσθητα στα αντιβιοτικά μικρόβια αποκτούν μηχανισμούς που τα καθιστούν ανθεκτικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της υπερβολικής και ανορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών, που καταστρέφει τα ευαίσθητα στελέχη, επιτρέποντας στα ανθεκτικά να πολλαπλασιαστούν, είναι η πίεση επιλογής. Μάλιστα, τα ανθεκτικά στελέχη μπορούν να μεταφέρουν γονιδιακά την αντοχή σε άλλα μικρόβια, ενισχύοντας την εξάπλωσής της», εξηγεί.
Πλέον, τα ανθεκτικά μικρόβια έχουν κατακλύσει τα ελληνικά νοσοκομεία και αυτό το επιβεβαιώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης – Πρωτιά στην χρήση αντιβιοτικών.
Οι Έλληνες αναδείχτηκαν το 2023 πρωταθλητές στη χρήση αντιβιοτικών τόσο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη όσο και εντός των νοσοκομείων.
«Καταναλώνουμε από 2,3 έως 3,3 φορές περισσότερα αντιβιοτικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ανάλογα με την κατηγορία. Η χρήση ευρέως φάσματος αντιβιοτικών είναι ιδιαίτερα υψηλή, ακόμα και για κοινές λοιμώξεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με πιο στενού φάσματος αντιμικροβιακά. Στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινότητα η χορήγηση ευρέως φάσματος αντιβιοτικών γίνεται συχνά εμπειρικά», σημειώνει η κυρία Αργυράκη* και επιμένει σε ένα ουσιαστικό πρόβλημα της κουλτούρας μας, την αλόγιστη και λανθασμένη χρήση αντιβιοτικών.