Πόσοι Έλληνες πρέπει να νοσήσουν για να έχουμε ανοσία της αγέλης

Πότε θα φτάσει η Ελλάδα το επιθυμητό ποσοστό ανοσίας

Το ποσοστό εμβολιασμών παραμένει χαμηλό.

Αρκετά χαμηλά παραμένει ακόμη το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών στην Ελλάδα. Ο στόχος της ανοσίας της αγέλης είναι ακόμη πολύ μακριά αφού στο ξεκίνημα της επιχείρησης «Ελευθερία» είχαν κάνει λόγο ότι αυτή θα επιτευχθεί μέσα στον Αύγουστο.

Η επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί μεταξύ των πολιτών οδήγησαν τον Πρωθυπουργό να κάνει έκτακτες ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι οι χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν πλέον μόνο με εμβολιασμένους.

Την ανάγκη να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός για να χτιστεί το τείχος ανοσίας και να εξασθενήσει ο ιός τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, μίλησε στον ΣΚΑΪ και σημείωσε ότι, αν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός, για να φτάσουμε σε ανοσία της αγέλης, θα πρέπει από τα 5 εκατομμύρια των Ελλήνων που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι, να κολλήσουν 3,5-4 εκατομμύρια άνθρωποι. «Αλλά αυτό θα έχει κόστος σε απώλειες ανθρώπινης ζωής και το ΕΣΥ δε θα αντέξει. Το 99% των θανάτων από κορωνοϊό θα μπορούσαν να αποτραπούν με τον εμβολιασμό», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος επανεκκίνησης χωρίς εμβολιασμό.

«Η θεωρία ότι μπορούμε να ανοίξουμε με αυστηρά πρωτόκολλα δεν υφίσταται. Με τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεδομένου ότι το στέλεχος Δέλτα που θα επικρατήσει είναι 60% πιο μεταδοτικό, πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος προσθέτοντας ότι σε 15 μέρες από τα 500 κρούσματα φτάσαμε στα 3.500.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.