Έκρηξη κρουσμάτων – νέα μέτρα Χαρδαλιά: Τι θα ισχύσει για τα ταξίδια στα νησιά με πλοίο και αεροπλάνο

Έκρηξη κρουσμάτων - νέα μέτρα Χαρδαλιά: Τι θα ισχύσει για τα ταξίδια στα νησιά με πλοίο και αεροπλάνο

Φανερή η ανησυχία της κυβέρνησης για τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Να πουν «ναι» στα self tests καλεί ο Νίκος Χαρδαλιάς τους επιβάτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους στα νησιά, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Δέλτα που προκαλεί τεράστια ανησυχία λόγω της ευκολίας μετάδοσής της.

Την ίδια ώρα, λόγω εκτόξευσης των κρουσμάτων, οι ταξιδιώτες θα κληθούν να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες πριν την άφιξή τους στα νησιά αλλά και κατά την επιστροφή τους στη βάση τους.

Τι θα ισχύσει για ταξίδια σε νησιά με πλοία και αεροπλάνα

Οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μόνο με την πρώτη δόση του εμβολίου ή ακόμα δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, θα πρέπει:

  1. Να φέρουν αρνητικό μοριακό (pcr) έλεγχο 72 ώρες πριν το ταξίδι.
  2. Να φέρουν αρνητικό rapid test, 48 ώρες πριν το ταξίδι τους.

Γενικά, για να γίνει ένα ταξίδι σε νησί, οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν:

  1. Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους ηλικίας 12 έως 17 ετών, αρκεί οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου και του self test, ενώ για τους ανήλικους έως 12 ετών, το ταξίδι είναι ελεύθερο, χωρίς προϋποθέσεις.

Ποιοι εξαιρούνται:

H Εύβοια, η Σαλαμίνα και η Λευκάδα αλλά και οι παρακάτω κατηγορίες:

  1. Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) όπως ήδη ισχύει.
  2. Όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) πριν τη μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Υπογραμμίζεται ότι θα γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας με επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου από προσωπικό του πλοίου ή του αεροπλάνου.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.