Αποζημίωση «μαμούθ» σε οικογένεια 29χρονου που έχασε τη ζωή του στις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Αποζημίωση «μαμούθ» σε οικογένεια 29χρονου που έχασε τη ζωή του στις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Tέσσερα χρόνια μετά την φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε την οικογένεια 29χρονου που έχασε τη ζωή του

Tέσσερα χρόνια μετά την φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε την οικογένεια 29χρονου που έχασε τη ζωή του επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους 270.000 ευρώ για ψυχική οδύνη.

Το δικαστήριο με την απόφαση του (6816/2021), η οποία είναι η πρώτη που αφορά στις πλημμύρες στη Μάνδρα όπου έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, εντοπίζει ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και την Ελληνική Αστυνομία για τον θάνατο του 29χρονου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση ο θάνατος του άτυχου νεαρού, που το μοιραίο πρωινό ενώ οδηγούσε για να πάει στη δουλειά του παρασύρθηκε από το υπερχειλισμένο ρέμα Σούρες και το πτώμα του βρέθηκε τρεις μέρες μετά στις εκβολές ποταμού στην Ελευσίνα Αττικής, ήταν «απρόσμενα τραγικός». Μάλιστα, το δικαστήριο σημειώνει αναφερόμενο στην οικογένεια του πως «τα συντρέχοντα περιστατικά του ατυχήματος ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τους ενάγοντες».

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο εντοπίζει πως η Περιφέρεια Αττικής «αδικαιολογήτως δεν προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες… για την άμεση εκτέλεση» των αντιπλημμυρικών έργων παρά το γεγονός ότι είχαν εγκριθεί οι αναγκαίες πιστώσεις και είχε προηγηθεί και μια ακόμη πλημμύρα.

Ευθύνες, όμως, αναγνωρίζει το δικαστήριο και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς είναι η αρμόδια για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετωπίσεως κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

«Δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών» ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες πόσο επικίνδυνες ήταν οι βροχοπτώσεις και να προστατευτούν σημειώνει το δικαστήριο.

Είναι ενδεικτικό πως κρίθηκε ότι εάν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε ενημερώσει τους πολίτες τότε ο 29χρονος θα είχε το δικαίωμα της επιλογής.

«…Ήτοι να γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσει κίνδυνο πλημμύρας του οδικού δικτύου κατά τη μετάβαση στην εργασία του και ενδεχομένως να είχε επιλέξει άλλη λύση…», όπως τονίζεται.

Παραλείψεις καταγράφονται και στις ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση η αστυνομία δεν εκπόνησε ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, και δεν έκανε έλεγχο για την βατότητα του οδικού δικτύου Μάλιστα,, γίνεται αναφορά στην «παράνομη παράλειψη των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων αφ’ ενός να διατάξουν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών ήδη από 6:50πρωινή όταν διεβιβάσθη στο Κέντρο Επιχειρήσεων σήμα για πτώση βράχων στο εν λόγω οδικό δίκτυο, αφ’ ετέρου να εκδώσουν έκτακτο δελτίο για την αποφυγή του εν λόγω οδικού δικτύου λόγω πτώσεως βράχων σε αυτό».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.