Μετάλλαξη Δέλτα: Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο στο στέλεχος που απειλεί την Ελλάδα

«Ποιοι πρέπει να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό - Λάθος η σειρά στην Ελλάδα»

Και ολόκληρο τον πλανήτη

Η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί αυτή τη στιγμή τον νο1 κίνδυνο για ολόκληρο τον πλανήτη. Το γεγονός ότι μιλάμε για ένα στέλεχος 80% πιο μεταδοτικό από το αρχικό, δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη το 90% των νέων λοιμώξεων θα αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα. Πιο πολύ ασφαλώς κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα εμβόλιο. Ακόμα και όσοι έχουν εμβολιαστεί όμως, αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τη διαδικασία με τη δεύτερη δόση δεν είναι επαρκώς προστατευμένοι.

Η ανησυχία στην Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερη για νέο κύμα από Σεπτέμβρη, καθώς οι σημερινές εκτιμήσεις για τον αριθμό των εμβολιασμένων έως τότε δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Μόνο αν εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού θα χτιστεί τείχος ανοσίας και κατά της νέας μετάλλαξης.

Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο στο νέο στέλεχος είναι αυτό της Pfizer που αγγίζει το 90%:

«Τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί από έρευνα που διεξάγουμε στο εργαστήριο και περιλαμβάνουν δεδομένα από τα μέρη όπου η ινδική παραλλαγή, η Δέλτα, έχει αντικαταστήσει τη βρετανική παραλλαγή ως η συνήθης παραλλαγή, δείχνουν ότι το εμβόλιό μας είναι πολύ αποτελεσματικό, περίπου κατά 90%, για την πρόληψη της νόσου», δήλωσε στον τοπικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Army Radio ο Alon Rappaport, ιατρικός διευθυντής της Pfizer στο Ισραήλ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι και το mRNA εμβόλιο της moderna θα είναι εξίσου αποτελεσματικό, ενώ περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών και για τα υπόλοιπα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.