«Από τον Σεπτέμβριο το τείχος ανοσίας»

Τι θα καθορίσει την πορεία της πανδημίας το φθινόπωρο.
«Από τον Σεπτέμβριο το τείχος ανοσίας»

Φρένο στις όποιες αισιόδοξες προβλέψεις για το τείχος ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό βάζει ο Γιώργος Παυλάκης. Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα προχωρούν, ωστόσο όπως τονίζουν στην κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα είναι πολύ νωρίς να μιλάνε ακόμη για ανοσία του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου λίγο πάνω από το 20% των πολιτών. Για να επιτευχθεί το περίφημο τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 80% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι εξαιρετικά πρώιμο να μιλάμε για ανοσία μέσα στο καλοκαίρι.

Αυτό τόνισε ο καθηγητής Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως σχολίασε, «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για προστασία σε επίπεδο πληθυσμού, απλώς γιατί δεν έχουμε καν τα νούμερα που θα μας επιτρέπουν να το ονειρευόμαστε. Χρειαζόμαστε πάνω από 80% εμβολιασμούς το είπε και ο ΠΟΥ, πλήρεις, για όλο τον πληθυσμό. Πολύ καλοί οι ρυθμοί των εμβολιασμών στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε ακόμη τρεις μήνες περίπου. Μέχρι το τέλος καλοκαιριού [προς] Σεπτέμβρη θα μιλάμε για τείχος ανοσίας».

«Πρέπει να προσέξουμε το καλοκαίρι γιατί θα καθορίσει το φθινόπωρο. Μη γελιόμαστε, τα πράγματα συνεχίζουν να είναι επικίνδυνα. Η Σιγκαπούρη που τα είχε πάει υπέροχα, μια μικρή οργανωμένη χώρα με μόνο ένα αεροδρόμιο, άφησαν τις διεθνείς πτήσεις να πηγαινοέρχονται κόλλησε ένας 78χρονος εργαζόμενος στο αεροδρόμιο και έκαναν από αυτό το περιστατικό 40 μολύνσεις την ημέρα με το ινδικό στέλεχος» υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή, είναι ηλίου φαεινότερον ότι […] όλα τα στελέχη θα έρθουν στην Ελλάδα» προειδοποίησε ο καθηγητής Παυλάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ