Τουρισμός: Ο μεγάλος προβληματισμός και η λύση για την κυβέρνηση

Σε ποιο μοντέλο προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Αυστηρή προειδοποίηση: «Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα πάει καλά το καλοκαίρι»

Από τις 14 Μαΐου έχει ξεκινήσει επίσημα η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα. Μετά την περιπέτεια του τρίτου κύματος του κορωνοϊού η χώρα μας άρχισε να ανοίγει και πάλι τις πύλες της με την ελπίδα της ανάτασης της οικονομίας που «αιμορραγεί» λόγω του συνεχιζόμενου lockdown εδώ και μήνες, με κάποια διαλείμματα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι «δικλείδες ασφαλείας» για την άφιξη των τουριστών στην χώρα μας βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης. Οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες όπως η TUI θέτουν ως προϋπόθεση για να μπει και να φύγει κάποιος από τη χώρα.

Ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών δεν είναι εμβολιασμένοι οπότε θα πρέπει να έχουν ένα αρνητικό test συνήθως 72 ωρών προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν στις πατρίδες του.

Το πρόβλημα όμως, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ είναι πως τα ελληνικά νησιά δεν έχουν τις υποδομές για να πραγματοποιούν τόσο μεγάλο όγκο τεστ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση σε αυτό το ζήτημα.

Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, είναι να συγκεντρώνονται όλα τα τεστ και να πηγαίνουν στα νησιά που έχουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα. Θα στέλνονται με την πρωινή ή την μεσημεριανή πτήση, θα γίνεται η επεξεργασία των τεστ και σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν τις απαντήσεις οι τουρίστες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να αποκλείσει την είσοδο στα σύνορα σε τουρίστες που είναι θετικοί στον κορωνοιό. Οι αρμόδιοι προβληματίζονται για την κατάσταση στα χερσαία σύνορα, Εύζωνος, Προμαχώνα, όπου υπάρχει και ο φόβος για πλαστά πιστοποιητικά. Γι αυτό τον λόγο υπάρχει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μοντέλο της Σιγκαπούρης, δηλαδή ένα τεστ αναπνοής που γίνεται όπως το αλκοτέστ και δίνει αποτέλεσμα μέσα σε ένα λεπτό με ποσοστό επιτυχίας 90%.

Η Σιγκαπούρη θεωρείται από τις χώρες που κατάφερε να διαχείριστει εξαιρετικά την πανδημία. Με την άμεση και διαρκή ιχνηλάτηση, η χώρα της Ασίας μπόρεσε να περάσει σχεδόν αλώβητη από την περιπέτεια του κορωνοϊού κερδίζοντας τα εύσημα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ