O τουρισμός το χρειάζεται: Θα καταφέρει η Ελλάδα να μπει στην «πράσινη λίστα» των Βρετανών;

Και όμως θα υπάρχουν ελληνικά νησιά που θα κάνουν ελέγχους για κορωνοϊό

Πότε αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα για την ηπειρωτική χώρα.

H άρση της απόφασης της Βρετανίας για απαγόρευση των ταξιδιών εκτός χώρας έφερε ελπίδες στις τουριστικές χώρες της Μεσογείου, παρόλα αυτά προς το παρόν το σύστημα κατηγοριοποίησης των χωρών από τους Βρετανούς γίνεται με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα, έχοντας τρεις μεγάλες κατηγορίες.

Η πράσινη, η πορτοκαλί και η κόκκινη κατηγορίες προκύπτουν από τις συστάσεις του Ενιαίου Κέντρου Βιοασφάλειας, που αποτιμά τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά χώρα. Στην κόκκινη λίστα υπάρχουν 43 χώρες ενώ στην πράσινη μόλις 12 χώρες και ξεχωριστά εδάφη.

Όσοι Βρετανοί ταξιδιώτες επιστρέφουν από την «πράσινη» λίστα έχουν υποχρέωση μόνο για δύο τεστ, ενώ όσοι ταξιδεύουν από τις χώρες της «πορτοκαλί» λίστας έχουν υποχρέωση υποβολής σε τρία τεστ και σε δεκαήμερη απομόνωση κατ’ οίκον, ενώ όσοι επιστρέφουν από χώρες που βρίσκονται στην κόκκινη λίστα θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ αλλά και να πληρώσουν για δεκαήμερη καραντίνα σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο.

Οι πληροφορίες λένε ότι ακόμα και αν αλλάξουν οι λίστες τις επόμενες ημέρες είναι πιο πιθανό να μπουν χώρες από την πορτοκαλί λίστα στην κόκκινη παρά να μεταφερθούν στην πράσινη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σπαστά σε δύο από τις τρεις λίστες. Τα νησιά της είναι στην πορτοκαλί λίστα και η ηπειρωτική χώρα στην κόκκινη. Μία ελπίδα για αναθεώρηση της θέσης της ηπειρωτικής χώρας στις λίστες του Μπόρις Τζόνσον ίσως γίνει στις 28 Ιουνίου.

«Θέλω να ξέρετε ότι δε θα έχουμε δισταγμό να μετακινήσουμε χώρες από την πράσινη λίστα στην πορτοκαλί λίστα και από εκεί στην κόκκινη λίστα, αν πρέπει να το κάνουμε», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός δείχνοντας ότι ακόμα και μία χώρα όπως η Πορτογαλία (η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην πράσινη λίστα) κινδυνεύουν αν αλλάξουν τα επιδημιολογικά της δεδομένα μέσα στο καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.