Η J&J «κρέμασε» την Ελλάδα: Γι’ αυτό δε θα φτάσουμε στους επιθυμητούς εμβολιασμούς

Τι έχει συζητηθεί στην επιτροπή για τα προνόμια των εμβολιασμένων

Η καθυστέρηση παραδόσεων και ο φόβος των πολιτών αλλάζει το χρονοδιάγραμμα.

Εκτός στόχου των 4.000.000 εμβολιασμών μέσα στον Ιούνιο θα μείνει, όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα καθώς δύο ισχυροί παράγοντες επηρεάζουν άμεσα τον προγραμματισμό και τις ελπίδες της κυβέρνησης για σημαντικό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων πολιτών μέχρι να μπει ο Ιούλιος.

Ο πρώτος παράγοντας είναι η μη δέσμευση της Johnson & Johnson για την παράδοση του 1.000.000 μονοδοσικών εμβολίων στην Ελλάδα, στα οποία είχε στηρίξει πολλά η κυβέρνηση για τον μήνα Ιούνιο.

«Η εταιρεία Johnson & Johnson έδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- και από εκεί λάβαμε τα στοιχεία- ένα εύρος παραδόσεων, λέγοντας ότι θα συγκεκριμενοποιήσει τις παραδόσεις τις επόμενες ημέρες» ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η Pfizer για το μήνα Ιούνιο θα παραδώσει 2.070.900 δόσεις, η εταιρία Moderna 308.400 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca κυμαίνεται μεταξύ των 400.000 και τον 500.000 δόσεων, συμπλήρωσε ο κος Θεμιστοκλέους.

Ο δεύτερος ισχυρός παράγοντας που βγάζει εκτός χρονοδιαγράμματος τους εμβολιασμούς είναι ο φόβος για το εμβόλιο της AstraZeneka. Αρκετοί πολίτες δείχνουν να μην εμπιστεύονται το εμβόλιο, ενώ δε λείπουν και αυτοί που ακυρώνουν τα δεύτερα ραντεβού τους, μετά τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα της εταιρείας προσπαθώντας να βρουν δεύτερη δόση από άλλο σκεύασμα.

Σε κάποια νησιά υπάρχει επίσης πρόβλημα στην πληρότητα των ραντεβού, καθώς η ανταπόκριση είναι αρκετά χαμηλή στο σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία». Μάλιστα κάποια από τα νησιά αυτά είναι πολύ τουριστικά και με μεγάλο πληθυσμό.

«Θα ήθελα να σημειώσω ότι παραμένει χαμηλή η πληρότητα στα ραντεβού στα εξής νησιά: Σάμο, Νάξο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Κάλυμνο», τόνισε ο κύριος Θεμιστοκλέους.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.