Γιατί αυξάνονται ξαφνικά τα κρούσματα; Πότε θα «πρασινίσει» η Ελλάδα

Τι φοβούνται οι ειδικοί με την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων

Οι ειδικοί απαντούν.

O καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, κος Νίκος Τζανάκης, βρέθηκε καλεσμένος της πρωινής εκπομπής του ΣΚΑΪ και αρχικά τοποθετήθηκε εκτιμώντας τον αριθμό κρουσμάτων που θα έχουμε σήμερα.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής σήμερα Τρίτη 25 Μαΐου δεν περιμένει ότι θα έχουμε κάτω από 2.000 κρούσματα ενώ πρόσθεσε ότι πιθανότατα θα έχουμε αύξηση με νούμερα από 2.000-2.5000 αν γίνουν περίπου 60.000 τεστ.

Φυσικά μετά το Πάσχα υπάρχει μία αποκλιμάκωση στον ημερήσιο αριθμό θανάτων, οι οποίοι από 95 την ημέρα εκείνη την περίοδο έχουν πέσει στους 50.

Παρόλα αυτά το βασικό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι πότε θα «πρασινίσει» η Ελλάδα στους δείκτες του Π.Ο.Υ με τον καθηγητή να κάνει λόγο για δύο πιθανά σενάρια αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί αποκλιμάκωσης.

Το πρώτο προσδιορίζει την ημέρα αυτή γύρω στις 15 Ιουνίου όμως μάλλον είναι απαισιόδοξος να επιτευχθεί καθώς ο κόσμος δεν πειθαρχεί στους κανόνες και τα μέτρα που ακόμα ισχύουν, παρόλη την μερική άρση τους.

Το δεύτερο και πιο πιθανό σενάριο να φτάσει η Ελλάδα τα 1.145 κρούσματα ανά ημέρα και να χαρακτηριστεί πράσινη, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, φαίνεται λίγο πιο απόμακρο χρονικά. Ο κος Τζανάκης τοποθετεί το σενάριο αυτό περίπου στις 25 Ιουνίου.

Όλα αυτά όμως είναι απλές εκτιμήσεις χωρίς να υπάρχει κάποια σιγουριά, όπως ακριβώς φάνηκε και από τη σημερινή αύξηση των κρουσμάτων η οποία ήρθε ξαφνικά σε μία περίοδο λίγο μετά το άνοιγμα της εστίασης.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.