Τεράστιο λάθος το τέλος του lockdown: Αυτοί οι ειδικοί απαισιοδοξούν για την άρση των μέτρων

«Καμπανάκι» για νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Σε ανοδική πορεία τα κρούσματα.

Καλεσμένος της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα Mega» βρέθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, κος Δημοσθένης Σαρηγιάννης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την απότομη ολική άρση των μέτρων και το άνοιγμα σε όλους τους τομείς, την ώρα που η Ελλάδα σημειώνει ρεκόρ κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές και έχει ραγδαία αύξηση μετά το Πάσχα.

«Από τη Δευτέρα του Πάσχα είμαστε σε πορεία αύξησης, και μάλιστα ταχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα φτάσουμε τα 2.600 κρούσματα κορωνοϊού σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, για να φτάσουμε σε μια αποκλιμάκωση τον Ιούνιο.

Η αύξηση οφείλεται στα ανοίγματα που κάνουμε, στο ότι δε φορούμε τις μάσκες κλπ. Η αποκλιμάκωση τον Ιούνιο θα γίνει με τους εμβολιασμούς και με τη χρήση των self-test. Οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν να δείχνουν την ισχύ τους σαν μέτρο.

Στην κατάσταση που είμαστε, δε θα έπρεπε να έχουμε καν τα ανοίγματα. Ο λόγος που δικαιολογείται υγειονομικά να γίνουν, είναι τα self-test και ο εμβολιασμός, που θα δείξει τα ουσιαστικά του αποτελέσματα από τον Ιούνιο και πέρα. Η κάμψη από τις 1-2 Ιουνίου και έπειτα, θα οφείλεται αποκλειστικά στους εμβολιασμούς».

Στο ίδιο ύφος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του καθηγητή ιατρού και ερευνητή στις ΗΠΑ, κου Γιώργου Παυλάκη.

«Χαίρομαι που ο κ. Σαρηγιάννης τα λέει όπως τα βλέπει, χωρίς να μασάει τα λόγια του. Η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα, αλλά καλύτερα δε σημαίνει καλά. Τον τελευταίο καιρό χάνει έδαφος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η τελευταία περίοδος είναι λυπηρή.

Όλοι ευχόμαστε να τα πάει η Ελλάδα καλά στο επόμενο διάστημα, αλλά πρέπει να έχουμε το θάρρος να βλέπουμε την πραγματικότητα. Λέγονται πολλά για το ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουμε, και ανοίξαμε.

Το Πάσχα έγινε όπως έγινε, ενώ υπήρχε καλύτερη συνταγή, αυτή του περασμένου Πάσχα. Τώρα δεν έχουμε μόνο αύξηση κρουσμάτων, αλλά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουμε νέα ρεκόρ κρουσμάτων. Αν γίνουν λάθη αυτή την περίοδο θα το πληρώσουμε, ο ιός δε συγχωρεί».

Όσον αφορά το επιτακτικό άνοιγμα του τουρισμού ο κος Παυλάκης τόνισε: «ενώ η Ελλάδα είχε φοβερά αβαντάζ πέρυσι σε σχέση με άλλες χώρες, σήμερα τα έχει χάσει. Ακούω για την επιτακτική ανάγκη να ανοίξουμε. Το μόνο που δεν ακούω είναι το νούμερο ένα καθήκον μας, που είναι να πέσουν τα κρούσματα… χθες. Αντί να ελαττώνονται, αυξάνονται τα κρούσματα. Και αυτό γίνεται γιατί άνοιξαν απότομα όλα. Περισσότερες επαφές, σημαίνει περισσότερες μολύνσεις».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.