Πότε θα απαλλαγούμε από τις μάσκες

Πότε θα απαλλαγούμε από τις μάσκες

Το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί.

Σε φάση επανεκκίνησης μπαίνει η ελληνική οικονομία μετά το αναγκαστικό διάλειμμα λόγω του κορωνοϊού. Τα καταστήματα της εστίασης άνοιξαν από τη Δευτέρα 3 Μαΐου ενώ από τις 15 του μήνα η χώρας θα ξεκινήσει να δέχεται και πάλι τουρίστες.

Με ποσοστό των εμβολιασμών να ανεβαίνει σημαντικά, η συζήτηση για «ανάσες» ελευθερίας σε όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εντείνεται διαρκώς. Η επιτροπή των ειδικών θα είναι εκείνη που θα διαμορφώσει τον οδικό χάρτη των όσων θα μπορούν να κάνουν οι εμβολιασμένοι το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί πάντως είναι πότε θα απαλλαγούμε από τις μάσκες.

Όπως έχουν επισημάνει οι ειδικό αρκετές φορές, οι μάσκες θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν για αρκετό καιρό ακόμη. Σημείο-κλειδί για μια μεγάλη επιστροφή των εμβολιασμένων στην κατάσταση προ του κορωνοϊού θα είναι η μείωση της κυκλοφορίας του ιού σε πολύ χαμηλά επίπεδα, που θα καταστήσει την πιθανότητα να είναι φορείς του ιού, παρά τον εμβολιασμό τους, αμελητέα.

Και όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, «εάν φθάσουμε τα περυσινά καλοκαιρινά επίπεδα ή ακόμα και χαμηλότερα, με 20-30 κρούσματα την ημέρα, τότε οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους». Το επιδημικό φορτίο πάντως, αν και πλέον υποχωρεί με σταθερό ρυθμό, παραμένει υψηλό.

Ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας ήταν περίπου 2.200 ενώ το ποσοστό θετικότητας παρέμενε πάνω από το 4%.

Ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Αθανάσιος Σκουτέλης, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τονίζει στην «Καθημερινή»: «Μάσκα μέχρι νεωτέρας. Καμία αλλαγή έως ότου φτιαχτεί το τείχος ανοσίας». Οπως αναφέρει ο ίδιος, μοναδική εξαίρεση σε αυτό είναι οι συστάσεις του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σύμφωνα με το οποίο μικρή χαλάρωση των μέτρων μπορεί να υπάρχει όταν συναντώνται μεταξύ τους εμβολιασμένοι.

«Δειλά δειλά αντίστοιχες συστάσεις υπάρχουν και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Και πάντα όταν μιλάμε για εμβολιασμένους, εννοούμε άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και εφόσον έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες από την ημέρα του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.