Σχέδιο επιστροφή στην κανονικότητα: Τι αλλάζει από το Σάββατο

Σχέδιο επιστροφή στην κανονικότητα: Τι αλλάζει από το Σάββατο

Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου ξεκίνησε και πάλι η λειτουργία της εστίασης στην Ελλάδα. Τα αντίστοιχα καταστήματα έμειναν κλειστά από τον Νοέμβριο λόγω του lockdown ενώ πολλοί καταστηματάρχες τονίζουν ότι κάποια οδηγούνται στο λουκέτο.

Με το άνοιγμα της εστίασης, που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά η επιστροφή στην όποια κανονικότητα. Η ζωή των πολιτών δε θα επιστρέψει στα επίπεδα προ κορωνοϊού ωστόσο όσο αυξάνεται και το ποσοστό εμβολιασμών η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο… φυσιολογική.

Οι λοιμωξιολόγοι άναψαν το πράσινο φως για την επανεκκίνηση κάποιων δραστηριοτήτων που φέρνουν ολοένα και πιο κοντά το σχέδιο της επιστροφής στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με όσα αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή ότι από το Σάββατο 8 Μαΐου θα ανοίξουν και πάλι οι οργανωμένες παραλίες. Από τις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Την ίδια μέρα θα ξεκινήσουν και πάλι τη λειτουργία τους τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών. Με μάσκες και υποχρεωτικά self test δύο φορές την εβδομάδα ανοίγουν τη Δευτέρα 10 Μαΐου Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί. Από τις 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Ο τουρισμός και μαζί με αυτόν οι δια-περιφερειακές μετακινήσεις ανοίγουν στις 15 Μαΐου. Όσον αφορά το θέμα χρήσης των SMS, τα πράγματα παραμένουν ρευστά και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.