Μειώθηκε το ιικό φορτίο της Αττικής

Μειώθηκε το ιικό φορτίο της Αττικής

Όλα δείχνουν αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Σε καθεστώς lockdown είναι η Ελλάδα από τον Νοέμβριο προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Η Αττική χτυπήθηκε σημαντικά από το δεύτερο κύμα του φονικού ιού με τα νοσοκομεία να φτάνουν στα όριά τους.

Το υγειονομικό προσωπικό δίνει ακόμη μεγάλη μάχη προκειμένου να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι γιατροί έκαναν λόγο για εφημερίες πολέμου στα νοσοκομεία αφού δεν υπήρχαν κενές κλίνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ωστόσο όπως φαίνεται έρχονται τα πρώτα θετικά μηνύματα από το μέτωπο της πανδημίας.

Όπως σημείωσε ο Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μία μείωση στο ιικό φορτίο της Αττικής. Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ η μείωσε που φαίνεται στα λύματα της Αττικής είναι της τάξης του 33%.

Αυτό επιτρέπει στους ειδικούς και την κυβέρνηση να είναι αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας. Ωστόσο όπως τόνισε ο Νίκος Θωμαΐδης δε θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός αφού όπως έχει φανεί ο κορωνοϊός παραμένει απρόβλεπτος.

Παράλληλα επεσήμανε πως μικρή, σταδιακή ύφεση είχε παρατηρηθεί έτσι κι αλλιώς από τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Ωστόσο τα φαινόμενα συνωστισμού τα Σαββατοκύριακα έπειτα οδήγησαν σε διασπορά και αύξηση.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά την επιδημιολογία λυμάτων, η περίοδος του Πάσχα δεν μπορεί να είναι ενδεικτική για σαφείς ενδείξεις, σύμφωνα με τον κύριο Θωμαΐδη.

«Έχουμε πει επανειλημμένως ότι τα κρούσματα είναι σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των τεστ. Το ιικό φορτίο αυτή τη στιγμή στα λύματα παραμένει υψηλό όπως φαίνεται και από τα κρούσματα που καταγράφουμε» είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε παράλληλα πώς με τους δείκτες που έχουν συνολικά στα χέρια τους οι ειδικοί της επιτροπής μας επιτρέπεται να κάνουμε λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση στα κρούσματα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.