Παρενέργειες Astrazeneca: Τι αποκαλύπτει ένας απ’ τους δημιουργούς του εμβολίου για τις θρομβώσεις

Γιατί δεν είχαν δεδομένα από τις εργαστηριακές δοκιμές.
Αποκλειστικό: Απορρίπτει το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65 ο ΕΟΔΥ

Tην ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca υποστήριξε ένας από τους επιστήμονες της Οξφόρδης που συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου της εταιρείας για τον Covid-19.

Ο Άντριαν Χιλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μιλώντας στο Reuters ανέφερε:

«Εάν κάποιες χώρες επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ένα εμβόλιο (για την Covid-19), τότε θα υπάρχουν περισσότερα από τα άλλα εμβόλια για τις άλλες χώρες. Δεν το θεωρούμε σημαντικό ζήτημα».

Σχολίασε ακόμα και τους φόβους για τις θρομβοεμβολές οι οποίες υποχρέωσαν αρκετές χώρες να διακόψουν τον προγραμματισμό εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Εξηγώντας πόσο σπάνια είναι η παρενέργεια αυτό Χιλ εξήγησε ότι οι θρομβοεμβολές δε θα είχαν εμφανιστεί ούτε καν σε δοκιμές ευρείας κλίμακας, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων:

«Κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει κάτι που συμβαίνει σε 1 ανά 300.000 – και ίσως να προκαλεί 1 θάνατο στο εκατομμύριο – αν κάνει μελέτες της τάξης των 10-20.000 εμβολίων. Αυτές οι πολύ, πολύ σπάνιες παρενέργειες είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτούν για οποιοδήποτε εμβόλιο. Το θετικό είναι ότι τώρα μπορούμε να τις ανιχνεύσουμε, επειδή το σύστημα συσχετισμού δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες χώρες είναι ικανό να το κάνει εντυπωσιακά γρήγορα.

Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος, μπορεί και όχι, για να το καταλάβουμε. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε σχετικά γρήγορα και ευελπιστώ ότι θα βρούμε έναν τρόπο ανοσοποίησης ή μια προσέγγιση που θα παρακάμπτει τελείως αυτό το ζήτημα. Αλλά χρειάζεται να μάθουμε περισσότερα πριν από αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ