Πλαστά τεστ: Ακυρώνει 10 εκατ. self tests ο Χαρδαλιάς και φέρνει φθηνότερα απ’ την Κίνα

Ανοίγουμε στα τυφλά: Ως 50% η πιθανότητα να κάνει λάθος το self test!

Ποιοι οι λόγοι ακύρωσης του δεύτερου διαγωνισμού για self test από την Π.Π.

Σε άμεση ακύρωση του δεύτερου διαγωνισμού για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων self test προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όταν όπως ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωσή της, υπήρξαν υπόνοιες και ενδείξεις για παρτίδες με πλαστά τεστ.

Η πληροφόρηση για την ύπαρξη πλαστών παρτίδων self test έγινε από την ίδια την κατασκευάστρια και αφορούσε τρίτη ενδιάμεση εταιρεία, καθιστώντας τον διαγωνισμό ανενεργό μετά τις συνεχόμενες προσφυγές.

Την ίδια ώρα η Π.Π. ανακοίνωσε ότι ήρθε άμεσα σε επαφή και συμφωνία με τη κινέζικη εταιρεία παραγωγής εξασφαλίζοντας 18 εκατομμύρια self test στην τιμή των 1,35€ ανά τεστ, ενεργοποιώντας έτσι το εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση ακύρωσης του διαγωνισμού.

«Όταν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια και εύλογες ενδείξεις για πλαστές παρτίδες, η μόνη σοβαρή και αξιόπιστη αντίδραση δεν είναι άλλη από τη ματαίωση του διαγωνισμού και συνεπώς, τη σφράγιση της διαδρομής των μεσαζόντων. Επιπλέον, ο σκοπός του δεύτερου διαγωνισμού, η ταχεία δηλαδή προμήθεια 10 εκατ. self-tests, είχε κατ’ ουσίαν αναιρεθεί μετά από τις συνεχόμενες προσφυγές μεταξύ των συμμετεχόντων που καθιστούσαν το διαγωνισμό πρακτικά ανενεργό αφού θα χρειαζόταν μεγάλο χρονικό διάστημα για την προμήθεια των tests.

Η κυβέρνηση, αντιδρώντας με άμεσα αντανακλαστικά και αξιοποιώντας τα αντίστοιχα νομοθετικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για περιπτώσεις έκτακτων και επειγουσών αναγκών, ενεργοποίησε το εναλλακτικό σενάριο απευθείας διαπραγμάτευσης με την κατασκευάστρια εταιρεία JOYSBIO Biotechnology στην Κίνα, εξασφαλίζοντας αμεσότητα και κυρίως, οικονομικά συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο συμφωνία, απαλλαγμένη από τα κόστη των ενδιάμεσων.

Η τελική σύμβαση υπεγράφη χθες 22 Απριλίου και προβλέπει την προμήθεια 18 εκατ. self-tests με τιμή 1,35 ευρώ/τεμάχιο. Πρόκειται για μια συμφωνία με τεράστιο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα που προασπίζει πλήρως το δημόσιο συμφέρον».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.