Πρόωρο το άνοιγμα της εστίασης – Αναζωπύρωση της πανδημίας μετά τον Μάιο

Ημερομηνία που «παγώνει» τη χώρα - Πότε θα ανοίξει η εστίαση

Τι υποστήριξε ο καθηγητής Σαρηγιάννης.

O καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» για την ανακοίνωση της χαλάρωσης των μέτρων και του χρονοδιαγράμματος επιστροφής σε ένα μέρος της κανονικότητας από τις 3 Μαΐου όταν και ανοίγει πρώτα η εστίαση.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο καθηγητής το άνοιγμα της εστίασης τις πρώτες ημέρες του Μαΐου είναι λάθος και η ημερομηνία του φαίνεται πολύ πρόωρη, για τα επιδημιολογικά δεδομένα που ισχύουν μέχρι σήμερα. Η διαφωνία του δεν είναι με το άνοιγμα αλλά κυρίως με την επιλογή της ημερομηνίας.

Παράλληλα τοποθετήθηκε και για το φλέγον θέμα του ανοίγματος των σχολείων στις 14 Μαΐου, με τα δημοτικά να είναι αυτά που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, στη διασπορά του ιού:

«Τα δημοτικά σχολεία έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες ότι λειτουργούν πολλαπλασιαστικά όσον αφορά τη διασπορά στην κοινότητα. Όταν η διασπορά είναι μεγάλη στην κοινότητα τα δημοτικά σχολεία λειτουργούν πολλαπλασιαστικά λόγω της μετακίνησης των γονέων».

Tην ίδια στιγμή θεωρεί πολύ σωστό και αρκετά γενναία την απόφαση του μέτρου της απαγόρευσης των διαπεριφεριακών μετακινήσεων. Με όλα αυτά τα δεδομένα ο καθηγητής φοβάται ότι θα υπάρχει μία αναζωπύρωση των κρουσμάτων στο τέλος του Μαΐου με κορύφωση, σε ένα σενάριο που μελετάται, περίπου στα μέσα Ιουνίου.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.