Άσχημα τα νέα και για το νέο εμβόλιο

Άσχημα τα νέα και για το νέο εμβόλιο

Τι θα γίνει τελικά με τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς

Το αποτέλεσμα του πορίσματος του FDA για την καταλληλόλητα του σκευάσματος των εμβολίων της Johnson & Johnson περιμένουν οι ελληνικές υγειονομικές αρχές για να προχωρήσουν στους προγραμματισμένους εμβολιασμούς με το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας.

Οι αναφορές θρομβοεμβολών σε εμβολιασμένα άτομα μπορεί να είναι απειροελάχιστες στα εκατομμύρια δόσεων που έχουν χορηγηθεί ως σήμερα, η Ε.Ε. όμως θα περιμένει το αποτέλεσμα του πορίσματος για να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει κοινή γραμμή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open.

Η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει σήμερα τις πρώτες 33.000 δόσεις του αμερικάνικου εμβολίου, όμως σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, θα «παγώσει» τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς οι οποίοι κανονικά θα ξεκινούσαν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

Σκοπός των ειδικών των ελληνικών υγειονομικών αρχών είναι να μην υπάρξει διακοπή των εμβολιασμών αν αυτοί αποφασιστεί ότι θα ξεκινήσουν κανονικά, ύστερα από το πόρισμα του FDA, παρακολουθώντας παράλληλα τι θα αποφασίσουν και οι υπόλοιπες χώρες.

H Johnson & Johnson ήδη ανέβαλε προσωρινά την παράδοση των 55 εκατομμυρίων δόσεων που είχε συμφωνήσει να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όπως ανέφερε η μεταξύ των δύο πλευρών σύμβαση.

Από την πλευρά της η AstraZeneca θα παραδώσει κανονικά στην Ελλάδα 450.000 δόσεις για κάθε έναν από τους επόμενους τρεις μήνες.

«Ένα περιστατικό θρόμβωσης θα σε οδηγήσει στο νοσοκομείο. Να μην φοβούνται οι πολίτες με έναν πονοκέφαλο. Τίποτα στην ιατρική δεν είναι ακίνδυνο. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει, αλλά πρέπει με ψυχραιμία να αποφασίζει να κάνει το εμβόλιο», δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης στο Mega αναφέροντας ότι οι περιπτώσεις θρομβοεμβολών της Johnson & Johnson είναι ακόμα πιο σπάνιες από αυτές της Astra Zeneca.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.