Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για το Πάσχα

Πού προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Άρση lockdown: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για σχολεία, εστίαση και Πάσχα

Σε γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται το θέμα των εορτών του Πάσχα. Πέρσι, την ίδια περίοδο ήταν σε ισχύ σε όλη τη χώρα σημαντικοί περιορισμοί. Απαγορεύονταν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ και οι εκκλησίες παρέμεναν κλειστές.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο κυβερνητικά στελέχη όσο και οι επιστήμονες τονίζουν το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα την Παρασκευή, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση του self testing.

Πλέον το self testing θα γίνεται και στους κλάδους του λιανεμπορίου, σε επαγγελματίες οδηγούς, σε εργαζομένους σε delivery κ.α.

Το self testing θεωρείται ένα πολύ δυνατό όπλο από την κυβέρνηση. Γι’ αυτό το λόγο όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Καθημερινής, στο Μαξίμου επεξεργάζονται σχέδιο για υπερτοπική μετακίνηση το Πάσχα, δηλαδή από νομό σε νομό, με διενέργεια self test.

Το σχέδιο, είναι αυτή την στιγμή στα χαρτιά και προβλέπει πως στην έξοδο για την περιφέρεια θα γίνονται δειγματοληπτικοί μεν, σαρωτικοί δε, έλεγχοι για να διαπιστώνεται πως οι εκδρομείς έχουν αρνητικό self test έως και 48 ώρες πριν από την έξοδο. Αυτό θα είναι και το «διαβατήριο» για να περάσει κάποιος τα διόδια.

Στο τραπέζι έχει πέσει και ένα ακόμα σενάριο, το οποίο όμως έχει πολλά δομικά προβλήματα. Να επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό ίδιου χρώματος, ώστε, για παράδειγμα, «καθαρές» περιοχές να μην επιβαρυνθούν από πιο βεβαρημένες. Το πρόβλημα εδώ είναι διπλό: Εάν η Αθήνα είναι στο «κόκκινο», όπως είναι τώρα, αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει πως θα απαγορευτεί η έξοδος για πολλές περιοχές που είναι σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από την Αττική, δημιουργώντας εκδρομείς δύο ταχυτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ