Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι: Τι εξετάζεται

Τέλος το lockdown…

Ποιες περιοχές θα μπουν στο επίκεντρο.

Συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για την άρση των μέτρων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Σημειώνεται ότι στις 3 αυτές περιφερειακές ενότητες τα καταστήματα του λιανεμπορίου δεν άνοιξα λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί.

Το λιανεμπόριο άνοιξε σε όλη την υπόλοιπη χώρα από τη Δευτέρα 5 Απριλίου με σημαντικές περιορισμούς. Η κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση προκειμένου να τονωθεί ο κλάδος του λιανεμπορίου που υπέστη μεγάλη ζημιά λόγω της πανδημίας.

Οι καταστηματάρχες στις τρεις περιοχές αντέδρασαν πολύ έντονα στην απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν τα καταστήματα.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν τα δεδομένα και θα πάρουν τις οριστικές αποφάσεις που θα ανακοινωθούν το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά. Ενα ακόμα ζήτημα που πιθανότατα θα εξετάσουν οι ειδικοί είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις με οχήματα και τις καθημερινές.

Οι επιστήμονες αλλά και η κυβέρνησης είχαν ξεκαθαρίσει πως το «άνοιγμα» των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο τα Σαββατοκύριακα αποκλειστικά για άσκηση, ξεκίνησε πιλοτικά -με αποστολή SMS 6 στο 13033- και ήταν αυτό που θα έκρινε εάν το μέτρο θα ίσχυε και τις καθημερινές. Όπως είπε μάλιστα ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν αποκλείεται αν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού, το μέτρο του περιορισμού να επανέλθει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στο Star άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, όπως ισχύουν τα Σαββατοκύριακα, και τις καθημερινές. «Από το να συνωστίζεται ο κόσμος στην πλατεία της γειτονιάς του είναι πολύ καλύτερο να τον αφήσουμε να κάνει μια βόλτα στην παραλία ή να πάει στους ορεινούς όγκους της Αττικής, όπου δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού…Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αυτό που ξεκαθαρίζεται, είναι ότι δεν αναμένονται άμεσα αποφάσεις για την περίοδο του Πάσχα. Άλλωστε υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος με τους επιστήμονες να εξετάζουν τα δεδομένα εκείνη την περίοδο και να πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.