Βόμβα από Θωμαΐδη: «Τουλάχιστον 4 ακόμη εβδομάδες με μέτρα»

Βόμβα από Θωμαΐδη: «Τουλάχιστον 4 ακόμη εβδομάδες με μέτρα»
Τι προτείνει ο καθηγητής.

Πάνω από 3.000 κρούσματα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Τρίτης. Παρά το σκληρό lockdown που βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της χώρας, τα νούμερα του κορωνοϊού δεν έχουν πέσει.

Αντίθετα, παρουσιάζουν αυξητική τάση όπως μαρτυρά και η ανάλυση των λυμάτων. Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ πως τα δεδομένα από το δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που ίδρυσε ο ΕΟΔΥ καταδεικνύουν πως τα εφαρμοζόμενα περιοριστικά μέτρα έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού δεν «δουλεύουν».

Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί μέχρι κι ένας ακόμη μήνας μέχρι να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της νόσου.

«Ακόμη και τώρα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά

Όπως επεσήμανε υπάρχει διαφορά περίπου μίας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων και φυσικά ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί για να φανεί η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, ερωτηθείς αν τα στοιχεία για τα λύματα ανατρέπουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, απάντησε: «Είναι σωστό να υπάρχει σχεδιασμός και να εξετάζονται “έξυπνες” λύσεις και παρεμβάσεις καθώς η οικονομική κατάσταση είναι εύθραυστη, ωστόσο η υγειονομική κατάσταση είναι επιβαρυμένη και όλοι ξέρουμε πόσο υποφέρουν οι ασθενείς αλλά και οι υγειονομικοί. Χρειάζεται επαγρύπνηση δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα και για άρση περιοριστικών μέτρων».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα για τρεις μεγάλες πόλεις – Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Βόλο. Όπως είπε η αύξηση αυτή οφείλεται αφενός στις συναθροίσεις που παρατηρήθηκαν την Τσικνοπέμπτη, αφετέρου στην κόπωση του κόσμου απέναντι στα μέτα, αλλά και στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που παρουσιάζουν υψηλό ρυθμό μετάδοσης και φέρουν υψηλό ιικό φορτίο στους ανθρώπους που μολύνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version