Οι ιδιαιτερότητες των μέτρων που κάνουν το lockdown επικίνδυνο.
Η έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού και αυτήν την εβδομάδα φαίνεται να προβληματίζει τους ειδικούς καθώς διανύουμε τον πέμπτο μήνα lockdown με την Αττική να είναι στο κόκκινο και μόλις χτες, Τρίτη, να έχουμε 3.215 κρούσματα και 46 θανάτους.
Στην πρωινή εκπομπή του Mega μίλησε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έδωσε μία διαφορετική πρόταση τονίζοντας ότι το lockdown δε λειτουργεί και θα έπρεπε να δοθεί στον κόσμο χώρος έξω στη φύση και τον καθαρό αέρα.
«Στην περιοχή μας είχαμε τους σεισμούς. Οι άνθρωποι μένουν πολλοί μαζί, αναγκάζονται να συγχρωτίζονται και υπολογίζουμε ότι στις δύο επόμενες εφημερίες ότι θα έχουμε περισσότερες εισαγωγές από τις περιοχές αυτές. Προς το παρόν είναι ελεγχόμενη η κατάσταση με τις ΜΕΘ και τις κλινικές κορoνοϊού. Υπάρχουν κρεβάτια. Είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς πρόβλεψη. Το lockdown που εφαρμόζεται δεν έχει αποδώσει», δήλωσε ο καθηγητής για την ιδιαιτερότητα στη Θεσσαλία μετά τους σεισμούς ενώ πρόσθεσε:
«Δεν έχουμε μάθει από την εμπειρία του προηγούμενου κύματος. Στη βόρεια Ιταλία όταν έκλεισαν τα σχολεία, είχαμε ενδοοικογενειακές μολύνσεις. Πρέπει να πάρουμε μέτρα με βάση τις ιδιαιτερότητες της δικής μας περιοχής. Σε ό,τι αφορά στην αγορά, θα μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς κανένα κίνδυνο. Είναι μικρή η συμμετοχή του λιανεμπορίου στα κρούσματα. Θα γίνεται μόνο με ραντεβού, και χωρίς την εστίαση ανοιχτή. Να δώσουμε περισσότερο χώρο στους ανθρώπους εκτός σπιτιού, στη φύση, στον αέρα, όπως κάνει η Νορβηγία και άλλες χώρες. Δεν έχω εγώ την απόφαση, αλλά το να μείνει κάποιος από τις 6 στο σπίτι είναι λάθος».