«Bόμβα» Σαριγιάννη: Πόσο πρέπει να παραταθεί το lockdown για να πέσουμε στα 1000 κρούσματα

Τα τρία «καμπανάκια» των ειδικών για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Η απαισιοδοξία του καθηγητή για τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ για το πώς βλέπει να εξελίσσεται η πανδημία και ο αριθμός των κρουσμάτων μετά την αυστηροποίηση των μέτρων με νέες «έξυπνες» προσαρμογές στον τρόπο μετακινήσεων.

Ο καθηγητής ήταν απαισιόδοξος για τον χρόνο που θα χρειαστεί να περάσει για να έχουμε απτά αποτελέσματα και δραματική πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων.

«Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα πολύ πιο χειροπιαστά. […] Δεν θα καταφέρουμε να πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα εύκολα μέσα στον Μάρτιο γιατί υπάρχουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά υπονοώντας πρακτικά ότι τουλάχιστον για έναν μήνα το σκληρό lockdown θα πρέπει να συνεχιστεί.

«Εκτιμώ ότι πάμε σε καλύτερη εικόνα και αν εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά με σύνεση, νομίζω ότι θα πάμε σε σημαντικά καλύτερη εικόνα», συμπλήρωσε τονίζοντας ότι η αποκλιμάκωση δε θα είναι τόσο εύκολη και δραματική αλλά θα πρέπει με σύνεση να ξεκινήσει μετά από εβδομάδες το σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα.

Ο καθηγητής μεταξύ άλλων εξέφρασε τη γνώμη ότι σταδιακά μέσα στον Μάρτιο θα μπορούσαν να ανοίξουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, πρώτα με το σύστημα του click away αλλά και με τους ιδιοκτήτες να προμηθεύονται συσκευές απολύμανσης του αέρα για τη μείωση του ιικού φορτίου.

Κλείνοντας πρόσθεσε ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη για την Ελλάδα και το μαθηματικό του μοντέλο δείχνει ότι τότε θα έχουμε πέσει στον διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.