Ανησυχητική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: Έξι φορές πάνω τα λύματα

Τι δείχνουν τα στοιχεία.
Ανησυχητική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: Έξι φορές πάνω τα λύματα

Σε οριακό σημείο είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη. Η συμπρωτεύουσα πέρασε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές τον Νοέμβριο όπου έφτασε να ανακοινώσει ακόμη και πάνω από 900 κρούσματα την ημέρα.

Όπως φαίνεται η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα ζορίζει και δεν αποκλείεται να οδηγηθούν σε καθεστώς lockdown αρκετές πόλεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων οι τιμές συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα δείγματα που ελήφθησαν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, είναι κατά 17% αυξημένες σε σχέση με τις τιμές των δύο προηγούμενων δειγματοληψιών.

«Η ημερήσια διακύμανση είναι αυτή που μας δείχνει ότι, μέχρι στιγμής, η αυξητική τάση είναι μεν ξεκάθαρη και έντονη, απέχει δε από το να χαρακτηριστεί εκρηκτική. Το ιικό φορτίο από τις αρχές του μήνα αυξήθηκε σταδιακά με σχετικά ήπιο ρυθμό, ο οποίος όμως κατά την τελευταία εβδομάδα έχει επιταχυνθεί σημαντικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, Νίκος Παπαϊωάννου.

«Σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου, ήτοι την εβδομάδα 20-27 Ιανουαρίου η απόλυτη τιμή του ιικού φορτίου είναι σήμερα εξαπλάσια. Το ότι η αύξηση αυτή δεν ήλθε απότομα, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβρη, είναι και το στοιχείο που καθιστά διαχειρίσιμη την κατάσταση για το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στα νοσοκομεία», πρόσθεσε ο πρύτανης.

Από την πλευρά της η Δρ. Μ. Πεταλά επικεφαλής της ομάδας υποδοχής των λυμάτων στο ΑΠΘ ανέφερε ότι «κατά τις ημέρες των πρόσφατων χιονοπτώσεων παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των λυμάτων που ελήφθησαν από την είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, αυξήθηκε η συγκέντρωση των αιωρούμενων στερεών σωματιδίων και μεταβλήθηκε η σύσταση του οργανικού φορτίου. Και οι δύο αυτές παράμετροι επηρεάζουν την μέτρηση του ιικού φορτίου και ελήφθησαν υπόψη στον εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων».

Θυμίζουμε ότι για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη ήταν σε επιφυλακή η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Θυμίζουμε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ κατά την περίοδο του ισχυρού δεύτερου κύματος είχε φτάσει το 99% στη συμπρωτεύουσα, οδηγώντας σε αυστηρά μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ