Εμβόλιο Pfizer: Τι ποσοστό εμβολιασθέντων ανέπτυξε αντισώματα στην Ελλάδα

Γιατί δε συμπεριλήφθηκε στους πρώτους εμβολιασμούς η συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα;

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα. Το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε μέσα σε λίγους μήνες προκειμένου να ανακοπεί η πορεία του κορωνοϊού που έχει θέσει σε… παύση ολόκληρο τον πλανήτη.

Στόχος είναι να χτίσει ο πληθυσμός ανοσία προκειμένου να ξεκινήσει η ανθρωπότητα να επανέρχεται σε κάποιου είδους κανονικότητα. Για να συμβεί αυτό πρέπει να εμβολιαστεί ποσοστό άνω του 60% στον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Τι ποσοστό όμως έχει αναπτύξει αντισώματα στην Ελλάδα;

Υψηλό ποσοστό αντισωμάτων ανέπτυξε 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου BNT162b2 mRNA της Pfizer/BioNtec το 92% εκ των εμβολιασθέντων υγειονομικών του νοσοκομείου ««Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο στο «Γεννηματάς» σε 425 υγειονομικούς υπαλλήλους, ηλικίας 21 έως 67 ετών.

Από τα 425 άτομα που εμβολιάστηκαν τα 362 που δεν είχαν ιστορικό νόσησης με κορωνοϊό ανέπτυξαν τιμές αντισωμάτων που κυμαίνονταν από 50 έως 3990 AU/mL ενώ μόνο 33 άτομα που δεν είχαν ιστορικό νόσησης είχαν χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων (<50.0 AU/mL). Να σημειωθεί ότι 63 από τους εμβολιασθέντες είχαν ιστορικό πρόσφατης νόσησης από κορωνοϊό και όλοι ανέπτυξαν πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων που κυμαίνονταν από 10.250 έως 80.000 AU/mL.

Πρέπει να πούμε ότι όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές στους εμβολιασθέντες θα χορηγείται πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα είναι ένα είδος «διαβατηρίου» με το οποίο μπορεί κάποιος ακόμη και να ταξιδέψει με μεγαλύτερη ασφάλεια όταν θα ανοίξουν οι πτήσεις.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.