Τα τρία «καμπανάκια» των ειδικών για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Τα τρία «καμπανάκια» των ειδικών για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Τι φοβούνται κυβέρνηση και επιστήμονες.

Σε καλό επίπεδο είναι τα νούμερα του κορωνοϊού το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ στη δημοσιότητα η πανδημία δείχνει να είναι σε ύφεση στην Ελλάδα ωστόσο υπάρχουν σημάδια που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Οι εικόνες συνωστισμού το Σαββατοκύριακο στις κεντρικές οδούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι δεδομένο ότι έχουν προβληματίσει την κυβέρνηση και τους ειδικούς. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που αναφέρουν ότι πρέπει να μπει κόφτης στα SMS που στέλνουν οι πολίτες και περιορισμός στη διάρκεια που μπορούν να πραγματοποιούν τις αγορές του.

Άλλωστε όπως έχουν τονίσει πολλάκις και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν αποκλείεται να η κατάσταση ξεφύγει ξανά το λιανεμπόριο να ξανακλείσει.

Τονίζουν μάλιστα ότι πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, ακόμη κι όταν ο κόσμος στα μαγαζιά είναι αρκετός.

Ένα ακόμη στοιχείο που προβληματίζει τους επιστήμονες αλλά και την κυβέρνηση είναι οι μεταλλάξεις του ιού που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το βράδυ της Κυριακής έχουν καταγραφεί 34 περιπτώσεις μεταλλαγμένων κρουσμάτων, οι μισές εκ των οποίων βρίσκονται στην Αττική.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παρείχε διαβεβαιώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, που είναι διαθέσιμα, απέναντι στη μετάλλαξη από την Μεγάλη Βρετανία. Για την μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τόνισε ότι με βάση όσα γνωρίζουμε τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά. Σημειώνεται ότι υπάρχει ακόμη μία μετάλλαξη από την Βραζιλία για την οποία δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα.

Η κατάσταση στην Αττική εξακολουθεί να προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς. Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή περιφερειακή ενότητα της χώρας εξακολουθεί να δίνει τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι ανακοινώνονται λίγα κρούσματα σε σχέση με άλλους μήνες.

Αυτό δημιουργεί προβληματισμό αφού όπως έχουν σημειώσει πολλές φορές τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και η Βάνα Παπαευαγγέλου, δεν αργεί η κατάσταση να γίνει πραγματικά εξαιρετικά δύσκολη. Η εξίσωση κρούσματα, νοσηλείες και πληρότητα ΜΕΘ για την Αττική είναι o μόνιμος πονοκέφαλος των λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με το Mega.

Υπενθυμίζεται πως Ασπρόπυργος και Αχαρνές είναι υπό καθεστώς σκληρού lockdown. Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» φαίνεται πως είναι το Μενίδι, όπου τα μέτρα αυξάνονται παρά τα αυστηρά μέτρα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.