Ανάλυση Ιγνατίου: Τι περιμένει η Ελλάδα μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν

Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα.
Τι ξέρουν και τι φοβούνται οι μυστικές υπηρεσίες για τον Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε επίσημα 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου. Ο εκλεγμένος πρόεδρος με τους Δημοκρατικούς αναλαμβάνει και επίσημα καθήκοντα έχοντας αρκετά ανοιχτά μέτωπα να αντιμετωπίσει.

Κυριότερα βέβαια θέμα που απασχολεί την αμερικανική κοινωνία είναι το θέμα του κορωνοϊού. Οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα με τις επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ που οδήγησαν σε πάνω από 400.000 θανάτους.

Αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά είναι η στάση που θα τηρήσει ο Μπάιντεν στα ελληνοτουρκικά.

Το πρώτο στίγμα των κινήσεων του νέου προέδρου έδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου. Ο ανταποκριτής του Open στην Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, αφού η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος είναι δύο χώρες που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον νέο πρόεδρο, ο οποίος πιστεύει πως δεν δημιουργούν προβλήματα στις ΗΠΑ, όπως κάνει η Τουρκία.

«Ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ έχει φιλικές σχέσεις και στη Λευκωσία. Το θετικό στοιχείο είναι πως η αμερικανική πολιτική που θα ακολουθηθεί για Ελλάδα και Κύπρο είναι πλέον ανεξάρτητη και δεν εξαρτάται από τη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως, με βάση όσα του έχουν επισημάνει άνθρωποι που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, σε περίπτωση ενός ακραίου επεισοδίου τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Μπάιντεν θα στείλει στην Αγκυρα τον Υπουργό Εξωτερικών για να λύσει το θέμα. «Η πολιτική που αφορά τη χώρα μας θα ενδυναμωθεί», επισημαίνει ο Μιχάλης Ιγνατίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ