Καθηγητής γενετικής: Άσχημα νέα για το εμβόλιο

Γιατί δε συμπεριλήφθηκε στους πρώτους εμβολιασμούς η συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα;

O καθηγητής Δερμιτζάκης εξηγεί τους κινδύνους από τους εμβολιασμούς μία τέτοια περίοδο.

Σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ μίλησε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης και επεσήμανε ότι με την τρέχουσα κατάσταση των επιδιμιολογικών δεδομένων δεν αποκλείεται να προκύψει μια μετάλλαξη ή περισσότερες μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος του κορωνοϊού που να μην καλύπτεται από το εμβόλιο.

Ο κος Δερμιτζάκης τόνισε ότι «δεν έχουμε κάτι να ανησυχούμε συγκεκριμένα, αλλά πρέπει να ανησυχούμε γενικότερα για το γεγονός ότι υπάρχουν εμβολιασμοί σε περίοδο που έχουμε πολλά κρούσματα».

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής εξήγησε γιατί πρέπει να δημιουργηθούν και νέα προγράμματα παρακολούθησης των μεταλλάξεων προληπτικά: «Επομένως πρέπει να φτιαχτούν και να συνεχιστούν προγράμματα παρακολούθησης αυτών των μεταλλάξεων, όχι μόνο αυτών που ξέρουμε αλλά και καινούργιων – παγκόσμια – ώστε να προλάβουμε πιθανότητα εάν εμφανιστεί ένα τέτοιο στέλεχος να μπορούμε να το περιορίσουμε γρηγορότερα».

O καθηγητής γενετικής τόνισε ότι είναι λάθος οι προτεραιότητες με τις οποίες αποφασίστηκε τι θα ανοίξει πρώτο, επισημαίνοντας ότι τα σχολεία θα έπρεπε να είναι πολύ ψηλά στη λίστα και να μη συζητάμε για δραστηριότητες όπως το σκι και οι εκκλησία.

«Με απογοητεύει ότι άνοιξαν άλλες δραστηριότητες, όπως η εκκλησία πριν από τα σχολεία. […] Έπρεπε να ανοίξει κάτι οπωσδήποτε, όμως πρέπει να γίνει με σειρά προτεραιοτήτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Δερμιτζάκης.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.