Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Αρπαγή μικρής Μαρκέλλας: Σφίγγει ο κλοιός για τους απαγωγείς της

Πότε θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Στο επίκεντρο της επιτροπής των επιστημόνων μπαίνει η νέα άρση των μέτρων περιορισμού. Μετά το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων αλλά και του λιανεμπορίου, στο επίκεντρο βρίσκεται το άνοιγμα των χιονοδρομικών αλλά και άλλων δραστηριοτήτων.

Όπως αποκάλυψε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο τραπέζι των συζητήσεων είναι τα χιονοδρομικά κέντρα, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) και η άρση της απαγόρευσης από νομό σε νομό. Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν μαζί όλες οι δραστηριότητες.

Την ίδια στιγμή μάλιστα επισημαίνουν πως επειδή έγινε η αρχή με το λιανεμπόριο δεν σημαίνει πως κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνεται και μία απόφαση περί άρσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Οι επιστήμονες άλλωστε έχουν στα χέρια τους πολύ περισσότερα στοιχεία από αυτά που ανακοινώνονται καθημερινά.

Το σίγουρο είναι ότι η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης.

Το επικρατέστερο σενάριο αυτή την στιγμή είναι να λειτουργήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα αν όχι από την προσεχή Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, από το Σαββατοκύριακο, 30 και 31 Ιανουαρίου. Το ίδιο θα συμβεί και με τα πρακτορεία ΟΠΑΠ που απασχολούν περί τους 20.000 εργαζόμενους.

Όσον αφορά τα σχολεία, μια από τις επικρατέστερες ημερομηνίες για να ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα σε Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η 1η Φεβρουαρίου. Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες στόχος είναι οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία με την περισσότερη δυνατή ασφάλεια.

Στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των σχολείων αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. «Για να αποφασίσουμε κάτι περαιτέρω, ένα άνοιγμα πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων. Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο. Η πολιτεία αποφασίζει τι είναι αυτό το άλλο, που δίνει τις προτεραιότητες. Τα σχολεία είναι προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου», εξηγεί.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, σχολιάζει, ότι αν και «τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζονται από την κινητικότητα», εντούτοις «ακόμα και αν ανοίγεις κάτι, όταν τα μέτρα τηρούνται, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το άνοιγμα». Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι για να υπάρξει απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων πρέπει να υπάρχει οριζόντια ύφεση της πανδημίας. «Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.